pepke Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Do tej pory żeglowałem głównie rekreacyjnie. Jednak w tym roku zakupiłem sobie swój pierwszy jacht ( na Mazury). Doradzicie czym kierować się przy wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego Na tej stronie jest opisane jakie jest tutaj podstawowe wyposażenie: https://www.gizycko.info/obowiazkowe-wyposazenie-lodzi-na-wodach-srodladowych/ Tak w skrócie: Ochraniacze burty - chronią burty przed uderzeniem o nabrzeże lub inne jachty podczas cumowania. Cumy - umożliwiają cumowanie jachtu do przystani. Kotwica - używana do zakotwiczenia jachtu podczas postoju w miejscach bez przystani. Łodzie ratunkowe - umożliwiają ewakuację załogi w razie awarii. Kamizelki ratunkowe - zapewniają bezpieczeństwo załodze w razie upadku za burtę lub innej sytuacji awaryjnej. Komplet flar - używany do sygnalizacji awaryjnej. Radio VHF - umożliwiające komunikację z przystaniami, innymi jachtami i służbami ratowniczymi. Mapy morskie - umożliwiają orientację na wodzie i planowanie trasy. GPS - umożliwiający ustalenie pozycji na wodzie i nawigację. Echosonda - używana do pomiaru głębokości wody. Lodówka - umożliwiająca przechowywanie jedzenia i picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mleszczak Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca No z pewnością kilka rzeczy trzeba sobie zorganizować. Z jachtem to nieco inaczej, ale jeśli kupujemy łódkę, którą chcemy zabierać w różne miejsca ze sobą, to na pewno trzeba zwrócić uwagę na specjalną przyczepę do takiej łodzi. Widziałem, że np. firma www.przyczepa-podlodziowa.pl jest dystrybutorem, więc można się rozejrzeć od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi