Kategorie
Skocz do zawartości

Ulga termomodernizacyjna na fotowoltaikę

Gość Konrad
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Konrad

Dzień dobry, 

W maju  2021 roku zakupiłem instalację fotowoltaiczną i wkrótce  potem w lipcu 2021 r. złożyłem wniosek o dofinansowanie w programie Mój prąd. 

Pełen koszt zakupu instalacji odliczyłem na początku roku 2022 rozliczając PIT za rok poprzedni (2021). Nie uwzględniłem w nim dotacji tzn. nie zmniejszyłem kwoty zakupu o wartość wnioskowanej kwoty dotacji ponieważ do tamtego czasu wniosek nie został jeszcze rozpatrzony i nie miałem żadnej pewności że taką dotację w ogóle otrzymam. Dopiero w maju 2022 roku otrzymałem informację o tym że złożony przez mnie wniosek został zweryfikowany pozytywnie i że został zakwalifikowany do dofinansowania - wkrótce potem otrzymałem dotację w wysokości 3000 zł. 

Jak powinienem teraz rozliczyć tę dotację i czy w ogóle powinienem ją rozliczać w zeznaniu podatkowym za rok 2022?

Szukając informacji na temat odliczeń kosztów zakupu fotowoltaiki znalazłem tylko informację, że odliczając koszty w zeznaniu podatkowym powinno odjąć się od wartości zakupu przyznaną dotację z programu Mój prąd. Ale tak jak wspomniałem wcześniej w momencie składania zeznania podatkowego jeszcze nie miałem ani pozytywnej odpowiedzi na złożony wniosek ani przyznanej czy wypłaconej dotacji. Dlatego w zeznaniu podatkowym odliczyłem pełen koszt zakupu instalacji fotowoltaicznej. 

Z poważaniem 

KK

• 2 miesiące temu...

Cześć, może tutaj uzyskam odpowiedź. Wczoraj przyszedł do mnie kolejny wysoki rachunek za prąd i muszę w końcu rozejrzeć się za alternatywą. Pomyślałam o fotowoltaice i mam pytanie, ponieważ mój dom ma już 100 lat, co prawda remontowaliśmy go 10 lat temu ale bardziej wewnątrz. Czy takie panele można zamontować w starszych domach ? Od razu podpytam o firmę, czy ktoś współpracował z firmą https://www.elus.pl/instalacje-fotowoltaiczne/sopot/4 ?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...