Gość Konrad Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Dzień dobry, W maju 2021 roku zakupiłem instalację fotowoltaiczną i wkrótce potem w lipcu 2021 r. złożyłem wniosek o dofinansowanie w programie Mój prąd. Pełen koszt zakupu instalacji odliczyłem na początku roku 2022 rozliczając PIT za rok poprzedni (2021). Nie uwzględniłem w nim dotacji tzn. nie zmniejszyłem kwoty zakupu o wartość wnioskowanej kwoty dotacji ponieważ do tamtego czasu wniosek nie został jeszcze rozpatrzony i nie miałem żadnej pewności że taką dotację w ogóle otrzymam. Dopiero w maju 2022 roku otrzymałem informację o tym że złożony przez mnie wniosek został zweryfikowany pozytywnie i że został zakwalifikowany do dofinansowania - wkrótce potem otrzymałem dotację w wysokości 3000 zł. Jak powinienem teraz rozliczyć tę dotację i czy w ogóle powinienem ją rozliczać w zeznaniu podatkowym za rok 2022? Szukając informacji na temat odliczeń kosztów zakupu fotowoltaiki znalazłem tylko informację, że odliczając koszty w zeznaniu podatkowym powinno odjąć się od wartości zakupu przyznaną dotację z programu Mój prąd. Ale tak jak wspomniałem wcześniej w momencie składania zeznania podatkowego jeszcze nie miałem ani pozytywnej odpowiedzi na złożony wniosek ani przyznanej czy wypłaconej dotacji. Dlatego w zeznaniu podatkowym odliczyłem pełen koszt zakupu instalacji fotowoltaicznej. Z poważaniem KK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalina.M Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca Cześć, może tutaj uzyskam odpowiedź. Wczoraj przyszedł do mnie kolejny wysoki rachunek za prąd i muszę w końcu rozejrzeć się za alternatywą. Pomyślałam o fotowoltaice i mam pytanie, ponieważ mój dom ma już 100 lat, co prawda remontowaliśmy go 10 lat temu ale bardziej wewnątrz. Czy takie panele można zamontować w starszych domach ? Od razu podpytam o firmę, czy ktoś współpracował z firmą https://www.elus.pl/instalacje-fotowoltaiczne/sopot/4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi