Gość Karol Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Witamjestem rolnikiem, a dodatkowo założyłem działalność gosp. jestem na KPiR. W KRUS opłacam składki, składkę emerytalno-rentową z racji DG płacę w podwójnej wysokości, tj. 240zł. Czy tę kwotę mogę zaliczyć w koszty? O ile sie orientowałem to tak, ale jak to zrobić.. tak jak wszystkie faktury dawać w książkę, czy przy miesięcznym rozliczeniu ( dawne PIT-5) dać tę kwotę(poz.34 w PIT) <- tu jest mowa o ub. społecznym, ale nie wiem, czy nie chodzi wyłącznie o składki ZUS.. prosze o pomoc, Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karol Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 nie ma nikogo, kto znałby sie na tego typu sprawie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Karol Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 czytam własnie ustawy, i tam jest, że ub. społeczne jest realizowane przez ZUS a dla rolników przez KRUS, czyli nie ważne przez kogo realizowany?tylko w którym momencie to wpisać przy rozliczeniu miesięcznym...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 O ile pamiętam w koszty działalności w KPiR możesz wpisać te dodatkowe składki społeczne, opłacane z tytułu prowadzonej dg. Ewentualnie możesz je odliczać od dochodu, ale moim zdaniem lepiej wpisywać do książki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Składki ubezp. społecznego (ZUS) masz do wyboru:1. odliczyc od dochodu2. zaliczyc w kosztySkładki ub. społecznego (KRUS) można tylko zaliczyć w koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi