Kategorie
Skocz do zawartości

walutowy rachunek cesji

Gość agnieszka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witamposiadamy rachunek walutowy i w tym samym barku rachunek cesji ( tzw rachunek pomocniczy ) Na rachunek pomocniczy wpałacja klienci i z tego rachunku automatycznie te wpłaty przenoszone są na rachunek bieżący i tym samym rachunek wykazuję saldo zero . Do tej pory wyciągi z rachunku cesji nie były księgowane tylko podpinane pod konto główne i księgowanie bezpośrednio na klienta a zasatnawiam się czy nie powinno być tak że to oba rachunki są księgowanie z kontem środków pieniężych w drodze np 135 . jaka opcja jest prawidłowa jesli chodzi o księgi rachunkowe proszę o pomoc???

Nie, to nie jest faktoring.

Jeden z banków /a może i więcej tak robi/ nakłania /albo wymusza/ klientów do założenia pomocniczego rachunku cesji wierzytelności. Tam wpływają przelewy od klientów i są od razu przelewane na rachunek podstawowy. Może chodzi tu o zabezpieczenie interesów banku, nie wiem dokładnie.

• 3 tygodnie później...
Witam,ja mam rachunek cesji przy faktoringu, saldo nie zawsze jest zerowe. Klienci wpłacają na r-nek cesyjny kwotę za f-rę, a bank częściowo zwraca pieniądze na mój podstawowy r-nek, a część pobiera sobie w ramach rozliczenia faktoringu. Księguję r-nek cesyjny na odrębnym koncie księgowym, mam tylko wątpliwość co z różnicami kursowymi powstałymi przy rozliczaniu tych ruchów na koncie?proszę o pomocMagda

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...