Gość agnieszka Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Witamposiadamy rachunek walutowy i w tym samym barku rachunek cesji ( tzw rachunek pomocniczy ) Na rachunek pomocniczy wpałacja klienci i z tego rachunku automatycznie te wpłaty przenoszone są na rachunek bieżący i tym samym rachunek wykazuję saldo zero . Do tej pory wyciągi z rachunku cesji nie były księgowane tylko podpinane pod konto główne i księgowanie bezpośrednio na klienta a zasatnawiam się czy nie powinno być tak że to oba rachunki są księgowanie z kontem środków pieniężych w drodze np 135 . jaka opcja jest prawidłowa jesli chodzi o księgi rachunkowe proszę o pomoc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ja też mam rachunek cesji i osobny wyciąg z niego, oczywiście stosuję konto środki pieniężne w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Księgowania na rachunku pomocniczym poprzez śr.p.w drodze, ale nie wiem co to jest rachunek cesji? Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z takim nazewnictwem. To przy faktoringu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Nie, to nie jest faktoring. Jeden z banków /a może i więcej tak robi/ nakłania /albo wymusza/ klientów do założenia pomocniczego rachunku cesji wierzytelności. Tam wpływają przelewy od klientów i są od razu przelewane na rachunek podstawowy. Może chodzi tu o zabezpieczenie interesów banku, nie wiem dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 I rachunek ten zawsze wykazuje saldo zerowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnieszka Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 ja oczywiście też mam osobno wyciągi bankowe tylko że ktoś zastosował tzw skrót "myślowy" i poszedł na skróty a wydaję mi się że pod względem księgowym jest to nieprawidłowe ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Tak Barbaro, zawsze saldo jest zerowe, przynajmniej w naszym przypadku, bo wszystkie wpływy są przelewane na rachunek bieżący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Witam,ja mam rachunek cesji przy faktoringu, saldo nie zawsze jest zerowe. Klienci wpłacają na r-nek cesyjny kwotę za f-rę, a bank częściowo zwraca pieniądze na mój podstawowy r-nek, a część pobiera sobie w ramach rozliczenia faktoringu. Księguję r-nek cesyjny na odrębnym koncie księgowym, mam tylko wątpliwość co z różnicami kursowymi powstałymi przy rozliczaniu tych ruchów na koncie?proszę o pomocMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi