Kategorie
Skocz do zawartości

zwalnianie emeryta

Gość mag666
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

przyszedl do mnie pan emeryt i chcial abysmy go zwolnili bo juz ma prawo do emerytury i chcialby przejsc calkowicie na emeryture,w z wiazku z tym mam mu dac wypowiedzenie warunkow pracy z uzasadnieniem np reduckja etatow,lub likwidacja stanowiska pracy????czy ktos cos wiecej moze mi poradzic???

A nie lepiej rozwiązać umowę o prace na mocy porozumienia stron? Likwidacja stanowiska pracy nie może być pozorna.W myśl orzecznictwa sądowego osiągnięcie wieku emerytalnego i nabycie prawa do emerytury nie stanowi samo w sobie przyczyny uzasadniającej wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę (wyrok SN z 3 lutego 2010 r., II PK 196/09, LEX nr 584737 i uchwała SN z 21 stycznia 2009 r., II PZP 13/08, OSNP 2009/19-20/248).

Nie będzie zainteresowany rozwiązaniem za porozumieniem stron, to może sam wypowie umowę. Jaki jest powód wypowiedzenia umowy przez pracodawcę? Przecież, tak jak pisze Edzia, nie może być powodu pozornego. Likwidacja etatu, stanowiska przy zatrudnieniu pow. 20 osób wiąże się z dodatkową wypłatą odprawy ekonomicznej.

przyszedl do mnie pan emeryt i chcial abysmy go zwolnili bo juz ma prawo do emerytury i chcialby przejsc calkowicie na emeryture,w z wiazku z tym mam mu dac wypowiedzenie warunkow pracy z uzasadnieniem np reduckja etatow,lub likwidacja stanowiska pracy????czy ktos cos wiecej moze mi poradzic???

Ja bym nie zwalniał. Chce, niech położy sam "papier". Będzie bumelawał, bo go nie zwolniłaś, to punktujemy i art 52. Pan ewidentnie liczy na "wyprawkę" ;)

juz wszytsko wiem,pan nie umial sie wypowiedziec:D musialam sie sama domyslac,pan ma prawo do swidczenia emerytalnego dlatego chce zebysmy go to my zwolnili,bo wtedy musi byc z przyczyn ekonomicznych,czyli wlansie likwidacja stanowiska pracy czy redukcja tetaow czy cos,chyba dobrze mysle?

chyba do świadczenia przedemerytalnego?, wtedy faktycznie, konieczny warunek - rozwiązanie umowy przez wypowiedzenie przez pracodawcę, z przyczyn ekonomicznych. Po 6 m-cach od zarejestrowania w PUP, będzie miał prawo do świadczenia. Musisz pamiętać, że pracodawca, który wypowie umowę z przyczyn niedotyczących pracownika, jest zobowiązany do wypłaty odprawy ekonomicznej ( zatrudnienie pow. 20 osób, poniżej - nie wypłaca). Natomiast, odprawy emerytalnej nie wypłacasz.

właśnie, też jestem zaskoczonapracownik chce odejść-to sam niech odchodzi, dlaczego macie jeszcze płacić odprawę mu za to, że chce odejśću mnie w firmie takich prezentów nikt nie robijak ma ochotę odejść-to porozumienie i niech odchodzico Cię obchodzi resztaa jak mu wypowiesz z powodu redukcji etatów i za np pół roku przyjmiesz kogoś do pracy?pomyśl kasiabasiaon się o tym dowie i jeszcze sprawę o przywrócenie do pracy Ci założy i o odszkodowaniei będziesz płacićja w pracy mam taką zasadę- najważniejsze jest abym ja mniała dobrzekiedy można pomóc-to pomogęale nie naginam się na siłę-bo już nie raz przekonałam się że jeżeli chodzi o pieniądze to ludzie nie mają skrupułów

właśnie, ala bardzo dobrze pisze

będziesz płacić za przywrócenie do pracy i za czas pomiędzy odejściem i przywróceniem - normalne wynagrodzenie

co cię interesuje że będzie mieć świadczenie

no, chyba że to odejście jest wam bardzo na rękę, to można sprawę przemyśleć

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...