Gość mag666 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 przyszedl do mnie pan emeryt i chcial abysmy go zwolnili bo juz ma prawo do emerytury i chcialby przejsc calkowicie na emeryture,w z wiazku z tym mam mu dac wypowiedzenie warunkow pracy z uzasadnieniem np reduckja etatow,lub likwidacja stanowiska pracy????czy ktos cos wiecej moze mi poradzic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 A nie lepiej rozwiązać umowę o prace na mocy porozumienia stron? Likwidacja stanowiska pracy nie może być pozorna.W myśl orzecznictwa sądowego osiągnięcie wieku emerytalnego i nabycie prawa do emerytury nie stanowi samo w sobie przyczyny uzasadniającej wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę (wyrok SN z 3 lutego 2010 r., II PK 196/09, LEX nr 584737 i uchwała SN z 21 stycznia 2009 r., II PZP 13/08, OSNP 2009/19-20/248). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mag666 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 wlasnie nie wiem czy on bedzie chcial za porozumieniem stron rozwiac umowe.a jak nie bedzie chcial???powiedzial ze chcialbys abysmy go zwolnili wiec sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Nie będzie zainteresowany rozwiązaniem za porozumieniem stron, to może sam wypowie umowę. Jaki jest powód wypowiedzenia umowy przez pracodawcę? Przecież, tak jak pisze Edzia, nie może być powodu pozornego. Likwidacja etatu, stanowiska przy zatrudnieniu pow. 20 osób wiąże się z dodatkową wypłatą odprawy ekonomicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzynka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 A nie można normalnie wpisać z powodu przejścia na emeryturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadrowiec Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Przejście na emeryturę mogło by być wpisane jeśli by właśnie teraz przechodził. Ale on już jest na emeryturze jak sądzę z opisu tematu. Czy ma tylko "prawo do emerytury" ale jeszcze nie przeszedł ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 mnie się raczej wydaje,że ta osoba nabyła uprawnień do wcześniejszej emerytury , dlatego chce aby rozwiaznie było z przyczyn leżących po stronie pracodawcy tzn. likwidacji stanowiska, redukcji zatrudnienia czy tym podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekkbz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 mnie się natomiast wydaje, że pracownik po prostu liczy na kolejną odprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 przecież odprawa przysługuje tylko raz , więc raczej nie o to chodzi. Poza tym charakterystyczne jest,że tak mu zalezy na przyczynie rozwiązania umowy , żeby to było jasno napisane,że przyczyna leżała po stronie pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 przyszedl do mnie pan emeryt i chcial abysmy go zwolnili bo juz ma prawo do emerytury i chcialby przejsc calkowicie na emeryture,w z wiazku z tym mam mu dac wypowiedzenie warunkow pracy z uzasadnieniem np reduckja etatow,lub likwidacja stanowiska pracy????czy ktos cos wiecej moze mi poradzic???Ja bym nie zwalniał. Chce, niech położy sam "papier". Będzie bumelawał, bo go nie zwolniłaś, to punktujemy i art 52. Pan ewidentnie liczy na "wyprawkę" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Słuchaj nic na siłę, jak chce niech sam wypowie umowę jak mu tak zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekkbz Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 przecież odprawa przysługuje tylko raz , więc raczej nie o to chodzi.Wiem, że odprawa emerytalna lub rentowa przysługuje raz, ale ja miałem na myśli odprawę dla zwolnionego z przyczyn niedotyczących pracownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A , sorry nie skojarzyłam , byłam bardziej skupiona na tym,że jest emerytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mag666 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 juz wszytsko wiem,pan nie umial sie wypowiedziec:D musialam sie sama domyslac,pan ma prawo do swidczenia emerytalnego dlatego chce zebysmy go to my zwolnili,bo wtedy musi byc z przyczyn ekonomicznych,czyli wlansie likwidacja stanowiska pracy czy redukcja tetaow czy cos,chyba dobrze mysle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 chyba do świadczenia przedemerytalnego?, wtedy faktycznie, konieczny warunek - rozwiązanie umowy przez wypowiedzenie przez pracodawcę, z przyczyn ekonomicznych. Po 6 m-cach od zarejestrowania w PUP, będzie miał prawo do świadczenia. Musisz pamiętać, że pracodawca, który wypowie umowę z przyczyn niedotyczących pracownika, jest zobowiązany do wypłaty odprawy ekonomicznej ( zatrudnienie pow. 20 osób, poniżej - nie wypłaca). Natomiast, odprawy emerytalnej nie wypłacasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mag666 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 tak tak,mialo byc swiadczenia przedemerytalnego,odprawa tez mu sie nalezy bo zatrudniamy wiecej niz 20 osob.dzieki za info:)jaka przyczyna najlepsza???likwidacja stanowiska pracy?????czy redukcja etatow czy co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 redukcja etatów- bezpieczniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasiabasia Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Jeśli stać was na wypłacanie odpraw tylko dlatego, że pracownik chce sobie sam odejść na świadczenie przedemerytalne to ..... wypłacajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ala Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 właśnie, też jestem zaskoczonapracownik chce odejść-to sam niech odchodzi, dlaczego macie jeszcze płacić odprawę mu za to, że chce odejśću mnie w firmie takich prezentów nikt nie robijak ma ochotę odejść-to porozumienie i niech odchodzico Cię obchodzi resztaa jak mu wypowiesz z powodu redukcji etatów i za np pół roku przyjmiesz kogoś do pracy?pomyśl kasiabasiaon się o tym dowie i jeszcze sprawę o przywrócenie do pracy Ci założy i o odszkodowaniei będziesz płacićja w pracy mam taką zasadę- najważniejsze jest abym ja mniała dobrzekiedy można pomóc-to pomogęale nie naginam się na siłę-bo już nie raz przekonałam się że jeżeli chodzi o pieniądze to ludzie nie mają skrupułów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość młoda Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 właśnie, ala bardzo dobrze piszebędziesz płacić za przywrócenie do pracy i za czas pomiędzy odejściem i przywróceniem - normalne wynagrodzenieco cię interesuje że będzie mieć świadczenieno, chyba że to odejście jest wam bardzo na rękę, to można sprawę przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi