lidia1 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Witam. Mam pytanie odnośnie przysługującej przerwy na karmienie dziecka. Po urlopie macierzyńskim chcę wrócić do pracy i dowiedziałam się, że przysługują mi 2 przerwy półgodzinne na karmienie dziecka piersią. Chcę napisać wniosek, oświadczenie, że karmię piersią oraz dostarczyć zaświadczenie o karmieniu od lekarza. W związku z tym będę pisać o skrócenie czasu pracy o 1 godz.(od wtorku do czwartku, gdzie normalnie bym pracowała o 7.30 do 15.30 - wtedy będę pracować od 7.30 do 14.30). Normalnie w poniedziałki pracuję 9,5 godz.(7.30 do 17.00) czy mogę napisać we wniosku do pracodawcy prośbę o skrócenie czasu pracy o 2 godz. w poniedziałki, wtedy będę pracować od 7.30 do 15.00, a w piątek pracowałabym normalnie, tak jak inni czyli od 7.30 - 14.00. Czy można tak napisać do pracodawcy o skrócenie pracy w poniedziałki o 2 godz., a w piątek bym pracowała normalnie. Czy powinnam od pon. do piątku, co dziennie kończyć tak samo pracę, czyli o 1 godz. Czy to wszystko zależy od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Połącz sobie przerwy i wychodź wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Czy można tak napisać do pracodawcy o skrócenie pracy w poniedziałki o 2 godz., a w piątek bym pracowała normalnie. Nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 A dlaczego "nie ma takiej możliwości" ?Przecież to chyba jest kwestia umowy z pracodawcą, jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Tak, jak pisze Edzia. Zgodnie z art. 187 par.1k.p., pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Przerwy można łączyć, ale w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 chyba ja coś niedokładnie przeczytałamJeśli pytanie jest o to czy może w poniedziałek wykorzystać przerwę piątkową, to macie rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ojciec - też karmiący Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Droga matko karmiąca, czy ty nie widzisz niedorzeczności w swoim "chciejstwie"?Intencją ustawodawcy było umożliwić matce karmienie dziecka piersią, jak sama nazwa przerwy mówi "na karmienie", a która matka chce aby jej dziecko jadło tylko raz w tygodniu?Z drugiej strony zastanówmy się.............gdyby te przerwy połączyć w okresie m-ca?...........hmmmmmmmmm, m-c ma zazwyczaj 23 dni robocze razy jedna godzina, daje to 23 godziny m-cznie, a to już 2 dni robocze i 7 godzin, w zaokrągleniu mamy 3 dni wolne w m-ce( godzinę odpracujesz )3 m-ce mamy 9 dni urlopu tylko............czy dziecko to wytrzyma............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Droga matko karmiąca, czy ty nie widzisz niedorzeczności w swoim "chciejstwie"?Intencją ustawodawcy było umożliwić matce karmienie dziecka piersią, jak sama nazwa przerwy mówi "na karmienie", a która matka chce aby jej dziecko jadło tylko raz w tygodniu?Z drugiej strony zastanówmy się.............gdyby te przerwy połączyć w okresie m-ca?...........hmmmmmmmmm, m-c ma zazwyczaj 23 dni robocze razy jedna godzina, daje to 23 godziny m-cznie, a to już 2 dni robocze i 7 godzin, w zaokrągleniu mamy 3 dni wolne w m-ce( godzinę odpracujesz )3 m-ce mamy 9 dni urlopu tylko............czy dziecko to wytrzyma............ Coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi