Kategorie
Skocz do zawartości

przerwa w pracy na karmienie dziecka piersią

lidia1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie przysługującej przerwy na karmienie dziecka. Po urlopie macierzyńskim chcę wrócić do pracy i dowiedziałam się, że przysługują mi 2 przerwy półgodzinne na karmienie dziecka piersią. Chcę napisać wniosek, oświadczenie, że karmię piersią oraz dostarczyć zaświadczenie o karmieniu od lekarza. W związku z tym będę pisać o skrócenie czasu pracy o 1 godz.(od wtorku do czwartku, gdzie normalnie bym pracowała o 7.30 do 15.30 - wtedy będę pracować od 7.30 do 14.30). Normalnie w poniedziałki pracuję 9,5 godz.(7.30 do 17.00) czy mogę napisać we wniosku do pracodawcy prośbę o skrócenie czasu pracy o 2 godz. w poniedziałki, wtedy będę pracować od 7.30 do 15.00, a w piątek pracowałabym normalnie, tak jak inni czyli od 7.30 - 14.00. Czy można tak napisać do pracodawcy o skrócenie pracy w poniedziałki o 2 godz., a w piątek bym pracowała normalnie. Czy powinnam od pon. do piątku, co dziennie kończyć tak samo pracę, czyli o 1 godz. Czy to wszystko zależy od pracodawcy?

Gość Ojciec - też karmiący

Droga matko karmiąca, czy ty nie widzisz niedorzeczności w swoim "chciejstwie"?

Intencją ustawodawcy było umożliwić matce karmienie dziecka piersią, jak sama nazwa przerwy mówi "na karmienie", a która matka chce aby jej dziecko jadło tylko raz w tygodniu?

Z drugiej strony zastanówmy się.............gdyby te przerwy połączyć w okresie m-ca?...........hmmmmmmmmm, m-c ma zazwyczaj 23 dni robocze razy jedna godzina, daje to 23 godziny m-cznie, a to już 2 dni robocze i 7 godzin, w zaokrągleniu mamy 3 dni wolne w m-ce( godzinę odpracujeszDołączona grafika )

3 m-ce mamy 9 dni urlopuDołączona grafika tylko............czy dziecko to wytrzyma............Dołączona grafika

Droga matko karmiąca, czy ty nie widzisz niedorzeczności w swoim "chciejstwie"?

Intencją ustawodawcy było umożliwić matce karmienie dziecka piersią, jak sama nazwa przerwy mówi "na karmienie", a która matka chce aby jej dziecko jadło tylko raz w tygodniu?

Z drugiej strony zastanówmy się.............gdyby te przerwy połączyć w okresie m-ca?...........hmmmmmmmmm, m-c ma zazwyczaj 23 dni robocze razy jedna godzina, daje to 23 godziny m-cznie, a to już 2 dni robocze i 7 godzin, w zaokrągleniu mamy 3 dni wolne w m-ce( godzinę odpracujeszDołączona grafika )

3 m-ce mamy 9 dni urlopuDołączona grafika tylko............czy dziecko to wytrzyma............Dołączona grafika

Coś w tym jest

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...