Gość Małgorzata Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam!Nie jestem płatnikiem VAT i nie ma obowiązku płacenia VAT-u. Chciałabym uzyskać informację w jaki sposób mam wystawić komuś zbiorczy rachunek. Otóż osoba, która korzysta z moich usług regularnie, chciałaby uzyskać zbiorczy rachunek pod koniec miesiąca.Oczywiście te kwoty, które dostałam już wpisałam do księgi, przychodów i rozchodów, no i oczywiście zgadzają się one z danymi z konta bankowego, jak w takim razie wystawić rachunek, które będzie obejmował np. 4 sesje wpłat zapisane w księdze? Program do rachunków z którego korzystam nie ma takiej opcji, a ja nie wiem jak taki rachunek wystawić, czy powinnam wypisać wszystkie 4 operacje i podłączyć do nich te 4 rachunki?Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Napisz odręcznie zestawienie wpłaconych kwot podając nr wczesniej wystawionych r-ków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Czyli takie zestawienie mam wysłać klientowi? A czy oryginały tych rachunków też mam mu podesłać? Ponadto jak numerycznie opisać takie zestawienie, tzn. czy ta osoba nie będzie miała problemów z wpisaniem tego u siebie do księgi przychodów i rozchodów jeżeli taki rachunek byłby na firmę? Czy mam zapisać zestawienie 1/08/2012 czy zestawienie 1 za okres 1.08-31.08?Z góry dziękuję za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 A nie otrzymywał wczesniej od ciebie tych rachunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Jeśli ich nie otrzymywał to wyslij mu teraz i niech ujmie sobie wszystkie,a zbiorcze mu wtedy nie jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zestawienie może sobie zrobic sam jak koniecznie chce a ty mu daj org.r-ków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Właśnie chodzi o to, żeby ta osoba mogła to sobie raz wpisać do księgo pod koniec miesiąca, a ja też tego nie będę wysyłać pocztą co drugi dzień, bo zbankrutuje na wysyłce, a podpisu elektronicznego nie mam, więc nie chcę oszukiwać. Natomiast widzę, że mam sama w dokumentach podobną tylko fakturę z casto... no zapisali to jako fakturę, wypisują rzeczy zakupione wcześniej oraz łączną kwotę do zapłaty, przy czym paragonów wtedy nie dawali mi, tylko ja im i mam to na jednym, więc właśnie coś podobnego bym chciała zrobić, że sobie wystawiam, ujmuję to jako rachunek 1/1/1 podaję data sprzedaży, nazwę towaru itp. poniżej następny z całego miesiąca i sumę do zapłaty. Czy byłoby to w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ale przeciez piszesz tak "Oczywiście te kwoty, które dostałam już wpisałam do księgi, przychodów i rozchodów" to nie rozumiem,ten zbiorczy chcesz wpisac jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Na podstawie moich wpisów do księgi chcę wystawić jedno cokolwiek może potwierdzenie? tak, aby druga osoba mogła sobie wpisać to u siebie. Chodzi o to, że ja sobie wpisuję u siebie tak jak wpływają mi pieniądze na konto, a chcę do drugiej osoby wysłać to pod koniec miesiąca, jako jedno, ujmując to co już zapłacono, na podstawie tych dokumentów. Innymi słowy, dostaję przelew co poniedziałek, wpisuję go u siebie, a danej osobie chcę wystawić jeden, ona i tak nie ujęła tego u siebie, bo nie ma dowodów, wiec wpisałaby to pod koniec. Może podam na podstawie jakiegoś przykładu: Mam klienta który korzysta z usług tłumacza, w ciągu miesiąca tłumacz przetłumaczył 4 różne dokumenty, ale rachunek wystawia jeden, pod koniec miesiąca ujmując należność za 4 dokumenty przetłumaczone w sierpniu. W moim przypadku, każdy taki dokument jest opłacony z góry, tłumaczę wtedy kiedy jestem potrzebna w firmie, czyli w środę lub piątek lub kolejny poniedziałek, ale a firma chce bym im wystawiła jeden rachunek pod koniec miesiąca, jednakże, ja o tym nie wiedziałam i nie zostałam uprzedzona i już zdążyłam wszystkie należności wpisać do księgi wtedy kiedy dostawałam przelewy no i co z tym teraz zrobić? Wysłać im 4 rachunki pod koniec miesiąca? A co jeżeli oni już zamknęli okres 1-7 sierpnia? w swoich rozliczeniach? Z tego względu chciałabym wystawić jeden dokument, który datowany byłby na ostatni dzień miesiąca. Wiem, że sytuacja jest trochę zagmatwana, ale nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Poza tym, jestem strasznym nowicjuszem jeżeli idzie o księgowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Według mnie nieco wyolbrzymiasz ten problem, wystaw jeden rachunek za wszystkie wykonane i opłacone usługi i będzie ok.A skoro już do KPiR wpisałaś otrzymane wpłaty to moim zdaniem masz dwa wyjścia /zakładam, że wpłaty dostałaś w sierpniu/ - zostawiasz te wpisy w przychodach i nie księgujesz rachunku do nich wystawionego, albo wykreślasz wpisane wpłaty a księgujesz rachunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Dziękuję za odpowiedź, przy okazji, czy to prawda, że mogę wysłać e-mail każdy rachunek i fakturę bez podpisu ani pieczątki? Trochę wydaje mi się to nieprofesjonalne, ale sama takie rachunki i faktury dostaję, czasem nawet pocztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 I mam jeszcze jedno pytanie, chcę pożyczyć klientowi książkę, nie jest to usługa, którą wykonuję, po prostu chcę by ją przeczytał, ta osoba opłaca przesyłkę za wysłanie książki, czy mogę i jak to mam zapisać w księdze? Wspomnę, że mam wpisane do działalności inne usługi edukacyjne nigdzie nie sklasyfikowane, i myślę, że taka wysyłka w ramach pożyczenia książki się mieści w tym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Ja bym powiedziała, że taka wysyłka to twoja prywatna sprawa, bo jakoś nie widzę związku z prowadzoną dg. I niby co chciałabyś zapisywać w księdze w związku z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Pytam, ponieważ zastanawiałam się czy nie wprowadzić takiej usługi, tj. wypożyczania książek w ramach edukacji, swoim klientom wypożyczam za darmo, mogłabym wprowadzić wypożyczanie dla innych osób, za drobną opłatą, są to książki sprowadzane z innych krajów, nawet po 300-400 złotych za sztukę, dlatego się zastanawiałam czy można by to było ująć, w szczególności chciałabym wprowadzić opłatę, bo boję się, że ktoś je zniszczy, a są one z płytami, więc najbardziej się o te płyty obawiam. Jakby to powiedzieć, nikomu nie każę tych książek czytać, ale wiadomo, że po przeczytaniu książki ta osoba zyskuje wiedzę, jeżeli tylko klient chce, to rozmawiamy nt. tego co w książce jest napisane, ale zazwyczaj nie lubię robić, tego co można zrobić w domu. Wiem, że do wypożyczania jest inny numer PKD, ale z ciekawości chciałabym się dowiedzieć. To tak jak w szkole na angielskim, przychodzisz, masz lekcję, a do domu dostajesz gazetkę, płytę wideo lub książkę do poczytania, by szlifować angielski, to w końcu zysk dla ucznia, a dla firmy wydatek, by takie materiały zakupić, więc jeżeli komuś bym wysłała, bo chce, a mieszka daleko, to dla mnie to jest dokładnie to samo, tylko, że ktoś to odbiera nieosobiście, bo fizycznie nie może. Do książki wpisałabym wysyłka materiałów bądź wysyłka książki do nauki. Od razu zadam kolejne pytanie. Zamówiłam kilka produktów, które są potrzebne w mojej firmie, po rozpakowaniu przesyłki, zorientowałam się, że jeden produkt nie spełnia moich oczekiwań i chcę go zwrócić bądź odsprzedać. Produkt ten figuruje na mojej fakturze, w takim razie czy mam wpisać całą fakturę, a później np. dowodu wew. wpisać sprzedany produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Acha, i jak z tym rachunkiem bez pieczęci ani podpisu, pytam bo na szkoleniach 'Kapitał Ludzki' prowadząca powiedziała, że trzeba mieć podpis cyfrowy i koniec kropka, chociaż kilka osób ją przyłapała na błędach i braku wiedzy, również mówieniu zbędnych rzeczy no i teraz każdy z nas ma tysiąc pytań więcej, bo tak nam namącili w głowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi