Kategorie
Skocz do zawartości

faktury gotówkowe

Gość Mimi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

płacone z kasy 4/101 natomiast płacone przelewem 201/130

Gabi, proponuję przeczytać to:

Przy zakupie towarów lub usług mamy do czynienia z dwoma zdarzeniami, które powinny zostać wprowadzone do ksiąg rachunkowych (art. 20 ust. 1 uor), tj. z zaciągnięciem zobowiązania, a następnie z poniesieniem wydatku. Ujęcie w księgach rachunkowych jednostki tylko jednego z nich (wydatku) powoduje, że ksiąg tych nie można uznać za rzetelne, gdyż dokonane w nich zapisy nie odzwierciedlają stanu rzeczywistego (art. 24 ust. 2 uor).

nie zgodzę się z tobą Agnieszko gdyż dopuszczone jest księgowanie faktur przez 4/101 (poczytaj Augustowską) a na marginesie jakie powstaje ci zobowiązanie wobec kontrahenta gdy mu już zapłaciłaś ,

Zgadza się.4../1... i wsytarczy. Pokażcie mnie przypadki (wskażcie) gdzie ktoś zarzucił nierzetelność ksiąg z tego tytułu.Co do obotu z kontrahentem, to zgadzam się, będzie skrzywiony. Kwestia tego, jaki rodzaj działalności się prowadzi. Jeśli potrzebujesz historię obrotów z danym "misiem", bo masz systemy rabatowe, to wtedy 4../2.. FRA i 2../1.. KW.Pierwszy sposób jest mniej pracochłonny.
  • Like 1

nie zgodzę się z tobą Agnieszko gdyż dopuszczone jest księgowanie faktur przez 4/101 (poczytaj Augustowską) a na marginesie jakie powstaje ci zobowiązanie wobec kontrahenta gdy mu już zapłaciłaś ,

Gabi możesz się nie zgadzać ze mną a ja ztobą, masz prawo i ja teżDołączona grafika pani Augustowskiej juz dawno nie czytam, a juz napewno od wydania XIII kiedy to wprowadza konto 411Dołączona grafika

Natomiast posiłkuję się Rachunkowoscia Budżetową INFORU

Masz zobowiazanie kiesy ksiegujesz FV, a może w takim razie podaj podstawe prawną, która pozwala na takie uproszczenia w jednostkach budżetowych.

Tak samo można przecież postępować w przypadku przelewów jesli płacisz od razu, czemu wtedy księgujesz przez "2"?

A tak napisała w RB p.H.Barańska

Ujęcie na kontach rozrachunkowych wybranych, zamiast wszystkich operacji dotyczących zakupów materiałów i usług, jest sprzeczne z ustawą z 29 września 2002 r. o rachunkowości (dalej: uor).

Zgadza się.

4../1... i wsytarczy. Pokażcie mnie przypadki (wskażcie) gdzie ktoś zarzucił nierzetelność ksiąg z tego tytułu.

Co do obotu z kontrahentem, to zgadzam się, będzie skrzywiony. Kwestia tego, jaki rodzaj działalności się prowadzi. Jeśli potrzebujesz historię obrotów z danym "misiem", bo masz systemy rabatowe, to wtedy 4../2.. FRA i 2../1.. KW.

Pierwszy sposób jest mniej pracochłonny.

JackJack

a może ty znasz podstawę prawną pozwalającą na takie uproszczenia w jb? podaj proszę, chętnie skorzystamDołączona grafika

Nie jestem, nigdy nie byłam i nie chciałabym być księgową w jednostce budżetowej Dołączona grafika

ale... czytam wpisy koleżanek z budżetówki oraz z zaciekawieniem czytam przepisy i interpretacje fachowców z tej dziedziny.

Zgadzam się z autorka tego artykułu:

Wklejam

Rachunkowość w pytaniach i odpowiedziach

Na pytania z zakresu rachunkowości odpowiada Magdalena Rypińska - kierownik finansowy w państwowej jednostce budżetowej.

Jak księgować faktury gotówkowe?

Zawsze księgowałam je na koncie 400 i 101, ale podobno należy je księgować przez 201, tak jak faktury płatne przelewem.

Zgodnie z art. 20 ustawy o rachunkowości (uor) podstawą dokonania zapisów w księgach rachunkowych są dowody księgowe, stwierdzające dokonanie operacji gospodarczej. Zapis w księgach rachunkowych musi być adekwatny do treści ekonomicznej operacji opisanej na dokumencie. Faktura z odroczonym terminem płatności stwierdza dokonanie zakupu (środka trwałego, materiałów, usług) oraz powstanie zobowiązania. Nie można na podstawie faktury zaksięgować płatności (wydatku), ponieważ z faktury nie wynika, że płatność nastąpiła.

Dowodem księgowym, na podstawie którego zaewidencjonować można zapłatę jest dowód kasowy (jeżeli zobowiązanie zostało uregulowane gotówką) lub wyciąg bankowy (jeżeli zobowiązanie regulowane jest przelewem).

Podsumowując, mamy tu do czynienia z dwoma różnymi operacjami gospodarczymi, potwierdzonymi dwoma różnymi dowodami księgowymi, dlatego też nie można zastosować tu uproszczenia i zaewidencjonować tych zdarzeń jednym zapisem księgowym, ponieważ jest to niezgodne z określonymi w uor zasadami ujmowania zdarzeń gospodarczych w księgach rachunkowych.

Natomiast w przypadku faktury czy rachunku płatnego gotówką mamy do czynienia z jedną operacją gospodarczą, która z jednej strony powoduje powstanie kosztów, a z drugiej zmniejszenie środków pieniężnych (ze względu na poniesiony wydatek).

W związku z tym nie można zaksięgować faktury płatnej gotówką na koncie 201, ponieważ nie powstaje tu żadne zobowiązanie.

Dlatego też ewidencjonowanie dowodów dokumentujących zakupy w jednostkach budżetowych za gotówkę należy ewidencjonować:

Wn 400, Ma 101.

Szanowne Panie.Odnoszę nieodparte wrażenie, że zaczynam próbować interpretować paragrafy.Jak wszyscy dobrze wiemy, ten sam przepis był różnie interpretowany w różnych US. Tutaj, tak ja uważam, ale mylić się mogę, zaczyna wyglądać podobnie
  • Like 1

Bardzo szanuję p.M.Rypińską, jej autorytrt wśród specjalistów nie jest ani większy, ani mniejszy niż pozostałych, np. p.H.Barańskiej.

To są dwie specjalistki z zakresu rachunkowości budżetowej i obie współpacują z INFOR-em.

Jak widać ich interpretacje sa rozbieżne.

I znowu mamy tylko interpretacjeDołączona grafika

Jesli pozwolicie pozostanę przy swoich zasadach Dołączona grafika zresztą nie jestem (jak widać z wpisów koleżnek po fachu) w tym odosobninaDołączona grafika

• Like 1

Bardzo szanuję p.M.Rypińską, jej autorytrt wśród specjalistów nie jest ani większy, ani mniejszy niż pozostałych, np. p.H.Barańskiej.

To są dwie specjalistki z zakresu rachunkowości budżetowej i obie współpacują z INFOR-em.

Jak widać ich interpretacje sa rozbieżne.

I znowu mamy tylko interpretacjeDołączona grafika

Jesli pozwolicie pozostanę przy swoich zasadach Dołączona grafika zresztą nie jestem (jak widać z wpisów koleżnek po fachu) w tym odosobninaDołączona grafika

Ależ Agnieszko. Sądzę, że nikt z nas nie próbuje Cię przekonać do zmiany postępowania (ja przynajmniej jestem daleko od tego) i nikt nie twierdzi, że to jest błąd.

Skoro są dwie możliwości, (a biorąc pod uwagę interpretacje, które są sprzeczne względem siebie) każdy postępuje na dwa różne sposoby. Tylko tyle.

Każde z nas odpowiada za to co robi i zdaje sobie sprawę z konsekwencji błędnego postępowania (mam na myśli świadome postępowanie wbrew wytycznym ustawodawcy) i nie sądzę, żeby świadomie, któreś z nas postępowało odwrotnie niż wymagane to jest prawem.

A tak mnie naszło. Prawo stanowi, że skoro coś nie jest zabronione, to jest dozwolone. ;)

• Like 1

Również księguję wszystkie faktury bez względu na formę płatności i terminy poprzez konto rozrachunkowe.1. Pod raportem kasowym winny znajdować się załączniki KW i KP (dokumenty rozliczeniowe). W raporcie kasowym jest wymóg wskazania ilości załączników tylko na ten rodzaj dokumentów. KW i KP nie jest dokumentem upoważniającym zarachowania ich w koszty. Podpinając pod KW fakturę fizycznie jest to następny dokument, którego nie możemy wykazać w raporcie kasowym bo nie ma tam takiego miejsca jako załącznik. Nie przewidziano miejsca na inne załączniki. Faktura jest dokumentem księgowym podpiętym i nie zewidencjonowanym.2. Księgując 4xx/101 nie ma śladu na rozrachunkach i przy uzgadnianiu obrotów i sald z kontrahentem nie będą się zgadzać zapisy obrotów w księgach rachunkowych. Potwierdzić nie możemy zgodności. Przy czynnościach kontrolnych przez US wzywają czasami do przedstawienia obrotówki analitycznej kontrahenta i wówczas jest problem. Kontrahent płacący jedynie gotówką nie ma kartoteki. Co wówczas ? Pojedziemy z raportami kasowymi?Dlatego księguję jak Agnieszka.

• 2 tygodnie później...
Z księgowaniem F-r gotówkowych przez konto 201 jest zupełnie niezrozumiałe.Jeżeli już to przez konto 234-bo przecież żeby F-ry płacić gotówką ktoś z pracowników musiał mieć zaliczkę.Zabronione jest przecież angażowanie prywatnych pieniędzy .I też uważam ze w kasie jeżeli nie jest rozliczana zaliczka to przez konto 400/101 z chwilą rozliczania 400/234

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...