Kategorie
Skocz do zawartości

Porozumienie stron

Gość Nicjuzniewiem
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nicjuzniewiem
Dzien dobry, mam maly klopot trafilem na te forum przeszukujac google, moze mi ktos pomoze.Jestem zatrudniony w duzej firmie X majacej placowki w calym kraju, pracuje w oddziale Y. Umowa o prace jest zawarta z przedstawicielem oddzialu Y z upowaznienia prezesa firmy X. Dostalem "porozumienie" od dyrektora oddzialu Z w tresci ktorego zawarto:Strony stosunku pracy zgodnie postanawiaja, ze z dniem (data) pan (ja):1 Staje sie pracownikiem firmy X w oddziale Z (nazwa komorki org)2 jako miejsce wykonywania pracy ustala sie oddzial firmy X z siedziba w Y (czyli w obecnym miejscu)Pozostale warunki pracy nie ulegna zmianie.Nie zgodzilem sie wstepnie na podpisanie takiego porozumienia, wiec otrzymalem dodatkowe pismo tym razem od dyrektora firmy X z oddzialem Y (moj aktualny pracodawca):Od (data) jest pan zatrudniony w firmie X oddzial Z.Miejsce swiadczenia pracy pozostaje bez zmian.Pozostale warunki pracy zostana okreslone przez oddzial firmy X oddzial Z.Jako podstawe prawna podano zarzadzenie prezesa firmy X, w ktorym jest mowa o przeniesieniu calej komorki organizacyjnej z oddzialu Y do oddzialu Z.Czy zacytowane przeze mnie pierwsze porozumienie ma moc porozumienia zmieniajacego?Jakie konsekwencje czekaja mnie jesli go nie podpisze?Czy takie porozumienie w ogole ma racje bytu? (forma pisma znacznie rozni sie od wzoru wypowiedzenia zmieniajacego, ktory znalazlem w sieci a to wyzej zacytowalem w calosci)W kadrac powiedziano mi, ze to porozumienie nie jest zmieniajacym i to czy je podpisze czy nie niczego nie zmienia, bo przeniesienie miedzy oddzialami ustalone jest i tak zarzadzeniem prezesa. W takim razie po co wystosowano takie pismo i czy to jest zgodne z prawem?Pomozcie, z gory goraco dziekuje i pozdrawiam

Gość Nicjuzniewiem
Podobną odpowiedź uzyskałem od przewodniczącej związków mojego oddziału tzn. że powinienem dostać wypowiedzenie zmieniające od oddziału w którym aktualnie pracuję. ALEKadrowa z oddziału do którego chcą mnie przenieść stwierdziła że samo przeniesienie jest uzasadnione zarządzeniem prezesa firmy, natomiast porozumienie jest tylko dodatkiem, które gwarantuje to samo miejsce wykonywania zawodu i warunki płacowe i jeśli go nie podpiszę tracę prawo do tych warunków co więcej cytuję: "będę mogła pana oddelegować bez pytania gdzie tylko zechcę" nie będę ukrywał, że liczę na wypowiedzenie zmieniające, kwestia tylko czy pani kadrowa ma podstawy by twierdzić, że owego nie dostanę... sprawą zajęła się inspekcja pracy jako, że nie jestem jedyną osobą w tej sytuacji ale póki co nie ma żadnych wieści, prócz stwierdzenia, że porozumienia, które otrzymaliśmy to cytuję "kpina i pic na wodę"moje akta i wszystko co związane z pracą w obecnym oddziale są już w nowymTak to wygląda, nic nie jest jasneDodam, że jakiekolwiek zarządzenia w formie pisemnej do podpisu dostałem dopiero dziś a z porozumienie ma obowiązywać wstecz (od 01.08)Czy tak w ogóle można?

Kadrowa powinna wiedzieć, że zarządzenie pracodawcy to jedno, a zmiana warunków umowy to inna sprawa. Oczywiście, mogą powierzyć inną pracę na okres 3 miesięcy w ciągu roku, ale bez zmiany istotnych warunków pracy (art. 42 kp). Podpisanie przyjecia do wiadomości zarządzenia nie wywołuje skutków w zakresie umowy o pracę.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...