Kategorie
Skocz do zawartości

Szukam pracy w biurze rachunkowym - początkujący księgowy

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

w warszawie w skwp mają fajny kurs ' Rachunkowość podatkowa' czy cos takiego. Zaczyna się kiedyś we wrześniu. 1500 zł ale gdybym mógł chętnie wziąl bym udział. Pozdro. Swoja drogą ciekawi mnie w jaki sposób uczą na studiach o ustawach np pit, cit, vat ? Czy każą uczyć się na pamięć przepisów a potem kartkówki czy coś w tym rodzaju? Jeśli ktoś wie prośba o info.Nie wiem, jak było wcześniej i nie wiem, jak w Warszawie, ale w Łodzi na podyplomówce UŁ (kierunek "Rachunkowość i zarządzanie finansami") jest trochę o podatkach, zarówno o ich istocie, sposobie naliczania, jak i w jaki sposób je księgować. W przypadku podatków, to chyba największą trudność sprawia ogarnięcie kwestii różnic pomiędzy ujęciem powstania przychodu wedle rozumienia rachunkowości, a momentem uznania przychodu przez organ podatkowy i jak to zaksięgować (vide: rozliczenia międzyokresowe). Jednak nie jest to niemożliwe do ogarnięcia. Teoria to podstawa. Praktycznych zajęć też jest sporo, więc chyba ok. W ciągu całych studiów podypl. (2 semestry, łącznie ponad 300 godzin wykładów i ćwiczeń) jest kilka egzaminów, w tym najważniejszy końcowy, z którego pozytywna ocena skutkuje otrzymaniem certyfikatu z MF.

Btw...

Obecnie, jak już wspomniałem, studiuję podyplomowo "Rachunkowość i zarządzanie finansami". Poszukuję biura rachunkowego z Łodzi lub najbliższych okolic w celu zdobycia praktycznego doświadczenia w tej profesji. Moje dzienne wykształcenie, podobnie, jak Michała (założyciela wątku) też nie ma nic wspólnego z rachunkowością. Na swoją obronę dodam jednak, że w dotychczasowej pracy zarówno w Polsce, jak i w UK, poszerzyłem swoje zdolności analityczne i numeryczne, potrafię obsługiwać pakiet MS Office (zwł. Excel), ściągnąłem sobie też oprogramowanie księgowe, Ognika Premium (niestety tylko wersja demo), na którym ćwiczę. Posiadam znajomość podstaw rachunkowości, lecz również podstawy wiedzy o podatkach i prawa handlowego. Brak doświadczenia nadrobię pracowitością, dokładnością i zdolnością szybkiego uczenia się.

Mogę pracować nawet za symboliczne pieniądze, jeśli będzie trzeba, to opłacę z własnej kiesy ubezpieczenia i inne świadczenia, w zamian za umożliwienie mi  zdobycia praktycznego doświadczenia. Do osób zainteresowanych wyślę oczywiście CV i list motywacyjny

Kontakt : marcinp@mail.com

Będę zobowiązany.

Pozdrawiam, 

Marcin

• 3 miesiące temu...

Polecam w biurze rachunkowym które nastawione jest na rozwój i nie zamyka się na nowe technologie. Ja dzięki temu że dobrze trafiłam miałam możliwość poznania wielu fajnych narzędzi które warto wykorzystywać w księgowości od programów typowo księgowych do oprogramowań które fajnei ułatwiają prace jak https://mojebiuro24.pl/

Polecam w biurze rachunkowym które nastawione jest na rozwój i nie zamyka się na nowe technologie. Ja dzięki temu że dobrze trafiłam miałam możliwość poznania wielu fajnych narzędzi które warto wykorzystywać w księgowości od programów typowo księgowych do oprogramowań które fajnei ułatwiają prace jak https://mojebiuro24.pl/

Też słyszałem wiele dobrego o tym biurze. Znajomy korzystał z ich usług i był bardzo zadowolony, więc i miejsce pracy też zapowiada się na ciekawe.

• 8 miesięcy temu...

Patrz po ofertach jakie pojawiają się w sieci - http://taxcare.pl/kariera/Masz dokładnie podane, czego potrzebujesz. Największe znaczenie ma doświadczenie. Na początek nie możesz liczyć na wiele, chociaż w renomowanych firmach nawet początkująca księgowa dostanie te 3 tysiące. Kwestia miasta, doświadczenia, wiedzy i samodzielności. Po prostu tonuj oczekiwania w stosunku do tego, co potrafisz.

• 4 miesiące temu...

a ja już założysz własne biuro rachunkowe pomyśl o dobrych programach, narzędziach, które usprawnią Ci pracę. 

Jednym z nich może być program Pakietu Przedsiębiorcy - Mała KSięgowość. Ja w swoim biurze rachunkowym korzystam z niego i szybko i sprawnie rozliczam moim klientów.

Praktyka, praktyka, i jeszcze raz praktyka - nawet "na sucho", dla samego siebie, żeby wiedzieć co z czym się je :) programów teraz nie brakuje, sporo firm daje wersje testowe (np. RESET2), więc warto nawet na własny użytek uczyć się ich obsługi, sprawdzać, co gdzie należy umieścić, jak liczyć, a potem pytać bardziej doświadczonych, czy wszystko zostało zrobione jak należy - użytkowników na forum jest sporo, ktoś na pewno pomoże!

• 4 tygodnie później...

Jeśli chodzi o księgowość i nie masz problemów z angielskim, to poza klasycznymi portalami zawsze mozna rzucić okiem np. na linguajob.pl - sympatyczny portal, mają troszkę ofert, moze akurat coś fajnego się trafi wink.png

• 8 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 9 miesięcy temu...

Szukajcie po dużych miastach, takich jak Kraków. Same zerknijcie - https://www.gowork.pl/praca/krakow;l

Jeśli tylko zależy wam na pracy, to coś dostaniecie. Akurat teraz nie ma żadnych problemów z szukaniem etatów. Dla każdego, kto tylko chce coś znaleźć, znajdzie się też etat,

Tak wygląda sytuacja rynkowa. 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Dodaj nową pozycję...