Kategorie
Skocz do zawartości

Okres sprawozdawczy

Kylie
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem z fakturą:

data sprzedaży 31.07.2012

data wpływu do firmy: 08.08.2012

Dla mnie okresem sprawozdawczym jest lipiec, a okresem do rejestru VAT sierpień.

Jendak w mojej formie księgowa daje tu i tu sierpień, dlaczego? czy może ktoś z Was mi to wytłumaczyć?

Dla mnie jest to niezgodne z zasadą współmierności przychodów i kosztów.

Proszę Was o pomoc Dołączona grafika

prosisz o pomoc? a w czym? tak księgowa zrobiła i tak ma być!!!! A ty byś chciała zwrocić jej uwagę podpierając się odpowiedziami z Forum?Rób co do ciebie należy i autorytet ksiegowej szanuj!!!A może w waszej firmie "zasadą współmierności przychodów i kosztów" nie ma znaczenia"? bo jestescie jednostka budżetową?

Dla mnie takie postępowanie jest cokolwiek dziwne.VAT - sierpień, koszt - lipiec.Udaj "wariatkę" przed swoją księgową i zapytaj o podstawę, bo też chciałabyś taką wiedzę posiadać itp. Weź pod włoś, strzel wazelinę, może Ci zdradzi :)A! I nie omieszkaj się podzielić tą wiedzą tutaj!
  • Like 1

Podobno jest wzrokowcem i okresy w Symfonii by się jej mieszały ;-)a Wy jak robicie w firmach?A jeśli data sprzedaży to 31.07.2012, a data wpływu to 22.08.2012, to rozumiem, że wtedy okresem sprawozdawczym jest sierpień, bo lipiec już zamknięto?

Wtedy tak. Na moment wyliczania zaliczki nie miała o tym wiedzy.We wcześniejszym pytaniu inne daty zastosowałaś, więc może zweryfikuj o jakie daty szło.

Chodzi o daty:31.07.2012 data sprzedaży8.08.2012 data wpływui niby czemu okresem sprawozdawczym jest tu sierpień? przecież miesiąc nie zostal zamknięty-> zaliczka na podatek dochodowy od osób prawnych jest do 20-tegoco z tego, że ktoś jest wzrokowcem? dla mnie to średnie wytłumaczenie. Poza tym nie zostawiła sobie wolnych numerów w Symfonii.a jaka jest Wasza opinia na ten temat?

Opinia i opinia!!! Widocznie jestes średnio inteligentna i nie tobie to zrozumieć,że księgi rachunkowe są zamkniete równo z ostanim dniem m-ca i nie "grzebie się" w zamknietych okresach sprawozdawczych.Zajrzyj do ustawy o rachunkowości i się przekonaj! Wyrób sobie opinię!

Rozumiem, że to faktura kosztowa?

Data sprzedaży - 31.07

Data wystawienia - 31.07

Data otrzymania - 08.08

Co do VAT... nie ma wątpliwości Art.86 ust10 i 11

Moim zdaniem koszt - Lipiec.

Koszty - Art.15 ust 4e ustwy pdoop

Sąd administracyjny pierwszej instancji uznał , że datą przeprowadzenia operacji gospodarczej jest dzień wystawienia faktury.

Księgi handlowe i updop? Księgowanie w koszty pod datą sprzedaży jest jak najbardziej prawidłowe, aczkolwiek wiele księgowych ułatwia sobie życie i koszt ujmuje w księgach później, np. pod datą wystawienia lub wpływu faktury, tylko na przełomie lat pilnują aby koszt przypisać do konkretnego roku obrotowego.
  • Like 1

Chodzi o daty:

31.07.2012 data sprzedaży

8.08.2012 data wpływu

i niby czemu okresem sprawozdawczym jest tu sierpień? przecież miesiąc nie zostal zamknięty-> zaliczka na podatek dochodowy od osób prawnych jest do 20-tego

co z tego, że ktoś jest wzrokowcem? dla mnie to średnie wytłumaczenie. Poza tym nie zostawiła sobie wolnych numerów w Symfonii.

a jaka jest Wasza opinia na ten temat?

Odniosłem się do tego: A jeśli data sprzedaży to 31.07.2012, a data wpływu to 22.08.2012.

Jeżeli wyliczyła zaliczkę na podatek dochodowy, to uznaję, że księgi są zamknięte (mimo, że dokumenty są w buforze).

Tutaj cytat z jednej z wypowiedzi: Ale właśnie że się zamyka,i tak nie zrozumiesz...............nawet jeśli umownie,ale się zamyka!!

I nie daj boże zeby kontrlujący stwierdzili,ze księgi były nie zamknięte.

Co do dat: 31.07 zdarzenie gospodarcze, 08.08 wpływ, to tak jak dziewczyny napisały: koszty lipca, VAT sierpnia.

I proszę Cię, nie wypisuj (żeby nie drażniło części z nas), że jakieś numery w rejestrze sobie zostawiasz.

Co to? Księgowość? Czy rzeźbienie w gównie? To też trzeba wiedzieć jak robić Dołączona grafika

A tak na marginesie: sprawdziłaś co ujeła do podatku i jak jest w księgach? Zanim się wypowiesz, że źle, to uczyń to (jeżeli wiesz jak ją sprawdzić)

I bardzo Cię proszę, nie próbuj dzięki tym naszym wypowiedzią (albo i "om") udawać przed księgową, osoby, która zjadła rozumy, bo to stwierdzenie: "Ale ona nie zamyka ksiąg za lipiec 31.07 tylko dopiero 20.08? więc nadal nie rozumiem" mówi mnie, że wiele czasu zajmie Ci znalezienie klucza do zamykania ksiąg, a nie wiadomo czy znajdziesz zamek i kiedy go znajdziesz mając klucz Dołączona grafika

A teraz rzeczowa puenta: poczytaj, zapytaj przełożonej/przełożonego o co biega, bo inaczej w dość banalnych sprawach sprowokujesz niektórych z nas do wypowiedzi jak powyżej, a nie jest to miłe i dla Ciebie i dla nas.

Temat zamknięty.

Co to kurna jest??????????????????????????????

"mimo, że dokumenty są w buforze"

W życiu! Za takie "coś" NIK wysyła na dyscyplinę finasów publicznych!!!! Jaki BUFOR??? Ludzie, księgi mają być zamknięte!!!

Teraz temat jest zamknięty!

Co to kurna jest??????????????????????????????

"mimo, że dokumenty są w buforze"

W życiu! Za takie "coś" NIK wysyła na dyscyplinę finasów publicznych!!!! Jaki BUFOR??? Ludzie, księgi mają być zamknięte!!!

Teraz temat jest zamknięty!

A kto tu mówi o finansach publicznych?

Zejdź na ziemię i bądź realistą/ką, albo zaszyj się tylko w przsepisach zapominając o praktyce.

Poza tym, napisałem, że w buforze, bo większość osób pracuje na tzw. buforze, który też można zamknąć. Jakoś US nie robi z tego problemu. UKS już poleciałby po bandzie :)

Poza tym, proponuję się zalogować i "głos prawdy" szerzyć nie wstydząc się :)

I nie pokrzykujemy, bo się jąkać zee strachu zaczniemy ;)

Z uśmiechem...i z życiem... :)

• Like 1

Widzisz JackJack z tym logowaniem to jest tak, że.........nawet jak sie zalogujesz i tak jesteś "anonimem", jaka to różnica?A wracając do tzw. bufora......czy to budżet czy nie ustawa o rachunkowości jest obowiazująca dla wszystkich i to, że jeden US nie robi problemu nie przesądza sprawy, że w buforze dokumenty nie mają prawa być po zakończeniu m-ca,okresu sprawozdawczego.

Ustawa o rachunkowości jest jedna. Jednak zamykanie ksiąg rachunkowych w JB jest ograniczona. W przedsiębiorczości jest rozszerzona. I to nie prawda,że zamykanie ksiąg jest obowiązkiem co miesiąc. W buforze można przetrzymywać je jak najbardziej. Księgi w JB zamyka się na dzień 31.12. W przedsiębiorczości może to wyglądać różnie np. rok obrotowy może trwać ponad 12 miesięcy

Widzisz JackJack z tym logowaniem to jest tak, że.........nawet jak sie zalogujesz i tak jesteś "anonimem", jaka to różnica?

A wracając do tzw. bufora......czy to budżet czy nie ustawa o rachunkowości jest obowiazująca dla wszystkich i to, że jeden US nie robi problemu nie przesądza sprawy, że w buforze dokumenty nie mają prawa być po zakończeniu m-ca,okresu sprawozdawczego.

Agnieszko, trudno mnie się z Tobą nie zgodzić jeśli o budżet idzie.

Jednak również przytaknąć muszę mojej przedmówczyni.

Sama dobrze wiesz (albo i nie), że życie pokazuje co innego. Ja tylko stwierdzam stan faktyczny, a nie mówię, że tak się powinno postępować. Nie namawiam nikogo do postępowania wbrew prawu Dołączona grafika

Poza tym, może sobie założyć kącik dywagacji akademicko-praktycznych.

A co do aninimowości: niestety nie znam się na tym. Sądziłem, że jednak się nie jest anonimem Dołączona grafika

• Like 1

Ustawa o rachunkowości jest jedna. Jednak zamykanie ksiąg rachunkowych w JB jest ograniczona. W przedsiębiorczości jest rozszerzona. I to nie prawda,że zamykanie ksiąg jest obowiązkiem co miesiąc. W buforze można przetrzymywać je jak najbardziej. Księgi w JB zamyka się na dzień 31.12. W przedsiębiorczości może to wyglądać różnie np. rok obrotowy może trwać ponad 12 miesięcy

Małgosiu, co ty piszesz? W buforze można przetrzymywać dokumenty? Nie zamykasz ksiąg co m-c tylko raz w roku?

Małgosiu, co ty piszesz? W buforze można przetrzymywać dokumenty? Nie zamykasz ksiąg co m-c tylko raz w roku?

Sądzę, ża Małgosia miała na myśli, księgowanie do księgo.Widzisz, gdyby oprogramowania nie miały możliwości sporządzania jakichkolwiek dokumentów podatkowo-rachunkowych, każdy księgowałby bezpośrednio w księgi, co jest operacją nieodwracalną. Dlatego tak się dzieje, a nie inaczej.Ja już podziękuję za dysputę w tym wątku. Dla mnie to temat rzeka i każdy podchodzi indywidualnie do księgowania w księgi, bądź do bufora.Każdy jest dorosły, zna przepisy i postępuje świadomie.Opisałem praktykę (nieraz bardzo wygodną, jeżeli damy zalecenia w trakcie badania (te nieoficjalne, żeby krzywe spojrzenia nie padały na księgowych, bo niezrozumienie tematu prowadzi do tego, że Prezes zarzuca im błędy i niewiedzę), można po prostu bez dodatkowych dokumentów, zmienić prezentację bilansu). Jeżeli to nic nie zmienia, a się zdarza, wtedy idą kwity oficjalne i niech się dzieje co chce :)To tyle. Udanej dyskusji.
  • Like 1

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...