Gość kg Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Witam ponownie,chciałbym się dowiedzieć na temat jeszcze jednej kwestii. W jaki sposób powinna być widoczna na liście płac nieobecność pracownika, który przebywa na szkoleniu? Początkowo myślałem, że będzie to urlop szkoleniowy, ale według k.p. jest to urlop przysługujący na egzaminy lub pisanie pracy dyplomowej czy też naukę do egzaminu dyplomowego. Okolicznościowe też odpadają. Czy taka nieobecność powinna zmniejszać na liście płac wynagrodzenie zasadnicze i widnieć jako odrębna pozycja - wynagrodzenie urlopowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kadrowy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Pracodawca wysyła na szkolenie i zmniejsza wynagrodzenie? jakie wynagrodzenie urlopowe? przeciez on urlopu nie bierze!Ty chyba nie masz bladego pojęcia po co tam wogóle siedzisz.Szkolenie to w liście obecności S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kadrowy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Nieobecność z tyt.szkolenia na liscie płac??? Boże widzisz i nie grzmisz!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kh Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 No skoro jest na szkoleniu to chyba w pracy jest nieobecny, chyba logiczne? I na liście płac raczej nie powinno widnieć czas przepracowany 176h tylko np. 160h jeśli szkolenie było dwudniowe, czyż nie? Nigdzie nie napisałem o zmniejszaniu wynagrodzenia a jedynie o wyodrębnieniu z wynagrodzenia zasadniczego tak jak w przypadku urlopów i prezentowanie w odrębnej pozycji. Nie pytałem też jaki to ma być urlop tylko jaki to ma być typ nieobecności, jak to uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ja Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Nie mędrkuj, pytałeś "widnieć jako odrębna pozycja - wynagrodzenie urlopowe?" "nie powinno widnieć czas przepracowany 176h tylko np. 160h jeśli szkolenie było dwudniowe, czyż nie?" Właśnie,że NIE!!!Pracownik wysłany na szkolenie jest w dyspozycji pracodawcy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Pracownik uczestniczący w szkoleniu wykonuje polecenie pracodawcy pozostając w jego dyspozycji. Jako argument na poparcie tego poglądu przywołuje się uzasadnienie wyroku Sądu Najwyższego z dnia 25 stycznia 2005 r. (sygn. akt I PK 144/04, OSNP 2005/17/265). Więc dlaczego miał by stracić na wynagrodzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kg Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Oczywiście, że nie miałby stracić na wynagrodzeniu. Według mnie zachowuje pełne prawo do wynagrodzenia. Ale i również według mnie jest nieobecny w pracy bo ciężko aby na szkoleniu pozostawał do dyspozycji pracodawcy i podczas szkolenia wykonywał pracę - trochę to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Ja z wyrokami sądu (sygn. akt I PK 144/04, OSNP 2005/17/265).nie polemizuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kg Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Jak wiemy wyroki sądów bywają często różne. W takim razie o czym mówi Art. 1031 § 2. k.p.:Pracownikowi podnoszącemu kwalifikacje zawodowe przysługują:1) urlop szkoleniowy,2) zwolnienie z całości lub części dnia pracy, na czas niezbędny, by punktualnie przybyć na obowiązkowe zajęcia oraz na czas ich trwania.?Jakoś nie wyobrażam sobie siedzenia na szkoleniu i jednocześnie wykonywania pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Urlop szkoleniowy to nie jest to samo co szkolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Urlop szkoleniowy przysługuje w wymiarze 6 dni dla pracownika przystępującego do egzaminów: eksternistycznych, maturalnego lub potwierdzającego kwalifikacje zawodowe wynikające z przepisów prawa (art. 1032 § 1 k.p.). Wyższy wymiar urlopu przysługuje w ostatnim roku studiów – na przygotowanie pracy dyplomowej oraz przygotowanie się i przystąpienie do egzaminu dyplomowego. Wynosi on wtedy 21 dni.Prawo do urlopu szkoleniowego nie będzie przysługiwało pracownikowi, który nie podnosi swoich kwalifikacji w formie studiów, lecz odbywa kurs kwalifikacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kg Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 No tak, to też napisałem w pierwszym poście tego tematu. Bardziej interesujący jest punkt 2, który mówi o zwolnieniu pracownika z pracy na okres szkolenia jak również na czas dotarcia na zajęcia. To chyba zwolnienie z pracy w danym dniu gryzie się z pozostawaniem w dyspozycji pracodawcy, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgodnie z art. 128 § 1 k.p. czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy. Inne miejsce - miejsce szkolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kg Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 No nie wiem, ja jak jestem na szkoleniu to dostępu do maila nie mam, telefon mam wyłączony lub wyciszony więc pracodawca się do mnie nie dodzwoni i nic mi nie zleci więc ciężko to nazwać byciem do dyspozycji pracodawcy. No ale skoro tak ma być to niech tak będzie. Ale niech mi w takim razie ktoś wyjaśni do czego w takim razie odnosi się punkt drugi cytowanego wyżej artukułu 1031 § 2. k.p.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 dyspozycji- to nie znaczy, że masz byc pod telefonem, czy mailem . Szkolenie ma na celu podniesienie twoich kwalifikacji, zdobyciu wiedzy, która będzie przydatna w firmie a pracodawca będzie miał zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mml Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Prawo do świadczeń określonych w ww art. przysługuje pracownikowi, jeżeli podjął naukę lub szkolenie w celu podniesienia kwalifikacji zawodowych "z inicjatywy lub za zgodą pracodawcy". W takim przypadku nalezy sporządzic umowę określającą prawa i obowiazki pracownika i pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kg Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Prawo do świadczeń określonych w ww art. przysługuje pracownikowi, jeżeli podjął naukę lub szkolenie w celu podniesienia kwalifikacji zawodowych "z inicjatywy lub za zgodą pracodawcy". W takim przypadku nalezy sporządzic umowę określającą prawa i obowiazki pracownika i pracodawcy. No właśnie cały czas mowa o szkoleniu z inicjatywy lub za zgodą pracodawcy. Nie ma obowiązku zawarcia umowy jeżeli pracodawca nie zamierza zobowiązać pracownika do pozostawania w zatrudnieniu po ukończeniu podnoszenia kwlifikacji zawodowych (Art. 1034 § 3. k.p.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Jeśli na szkolenie kieruje pracodawca, to wystawia delegację służbową (zwłaszcza jeśli szkolenie odbywa się w innej miejscowości). Wtedy na liście obecności odnotowuje się delegację i temat z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ale kg pyta o listę płac i zaznaczenie tego faktu w związku z nieobecnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Aha, a więc odpowiedź brzmi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi