Kategorie
Skocz do zawartości

księgowanie rozchód towarów przerobionych

Gość Miśka78
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w księgowaniu, nie wiem czy dobrze myślę. Firma zakupuje konie jako towar handlowy, jeden z odbiorców chce zakupić mięso końskie. Wystawiamy fakturę na mięso końskie - fakturę księguję normalnie jako przychody ze sprzedaży, wz zdejmuję konie z ewidencji po koszcie zakupu. Podczas rozbioru mięsa przez firmę zewnętrzną (ubojnia) powstały odpady- uzysk w postaci skór które sprzedaliśmy dla innego odbiorcy, powstają według mnie pozostałe przychody operacyjne. Koszt rozbioru mięsa końskiego przez zewnętrzną firmę księguję na pozostałe koszty operacyjne, czy na usługi obce? Czy powinnam dokonać przeksięgowania z konta towary (koni) na materiały (mięso) czy jest to konieczne? czy wogóle moje księgowanie ma jakąś logikę? Proszę o POMOC

Proszę o pomoc jak byście zaksięgowali sprzedaż towaru który został wydany - dostarczony do miejsca przerobu a następnie bezpośrednio do odbiorcy. Może powyżej trochę zamieszałam, ale proszę napiszcie coś.

RW z magazynu na towary do dalszego przerobu, a w momencie sprzedaży WZ i w koszt własny.No chyba, że umówiłaś się z odbiorcą, że przed dostawą przerobisz to i dopiero mu dowieziesz, to wtedy FRA i WZ, a towar po prostu jedzie do przerobu i dalej do odbiorcy.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...