Kategorie
Skocz do zawartości

Do biegłego rewidenta- zmiana ujęcia kosztu tylko bilansowo bez konieczności korekty zeznania podatkowego

Gość novia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do biegłego rewidenta- czy po zakończeniu roku i zatwierdzeniu sprawozdania spółka może zmienić sposób ujęcia kosztu, ale tylko bilansowo? W zatwierdzonym sprawozdaniu spółka zaksięgowała jedną fakturę w koszt jednorazowy, bo miała do tego prawo. Na skutek tego księgowania wynik finansowy tej spółki za dany rok był dość kiepski. Czy w roku następnym, aby poprawić wynik spółki można zmienić sposób ujęcia kosztu- zacząć go rozliczać w czasie, ale tylko bilansowo? Czy taka zmiana sposobu ujęcia kosztu rodzi obowiązek korekty zeznania podatkowego i tym samym zmniejszenia kosztów i dopłacenia podatku?

A byliście badani?Gdzie byliście wcześniej?!?!Pół roku wystarcza na "pewne ruchy".A teraz odpowiadając na pytanie: można różne rzeczy robić, ale daj zarobić podatkowcą i biegłym w Twojej okolicy. :)Poza tym, jeśli miałaś prawo ująć jednorazowo w koszty, to co daje Ci prawo do RMK? Treść faktury się zmieniła nagle i dotyczy dłużeszgo okresu? Nie podoba mnie się ta sytuacja.

Treść faktury oczywiście się nie zmieniła chodzi tylko o to, żeby poprawić wynik spółki, ale tylko bilansowo- bo w roku następnym poprzez rozliczenie wyniku finansowego wyksięgowuję to. Nie robię do tego korekty zeznania podatkowego. Stąd moje pytanie- czy można sobie zmienić sposób ujęcia kosztu, ale tylko bilansowo, czy taki zapis w informacji dodatkowej musi dotyczyć całej polityki spółki- zarówno bilansowej jak i rachunkowej.

A byliście badani?

Gdzie byliście wcześniej?!?!

Pół roku wystarcza na "pewne ruchy".

A teraz odpowiadając na pytanie: można różne rzeczy robić, ale daj zarobić podatkowcą i biegłym w Twojej okolicy. Dołączona grafika

Poza tym, jeśli miałaś prawo ująć jednorazowo w koszty, to co daje Ci prawo do RMK? Treść faktury się zmieniła nagle i dotyczy dłużeszgo okresu? Nie podoba mnie się ta sytuacja.

podatkowcą - "podatkowcom" mało gramatycznie ale poprawnieDołączona grafika

Novia - nie kombinuj

no właśnie nie kombinuję, bo ja przejmuję te księgi i takie zdarzenie ma już miejsce. Ja zastanawiam się tylko, czy jest to poprawne, bo według mojej wiedzy (a nie jestem biegłym rewidentem) takie zdarzenie wywołuję obowiązek korekty zeznania podatkowego. U Was szukam tylko poparcia, albo i nie...Dołączona grafika

no właśnie nie kombinuję, bo ja przejmuję te księgi i takie zdarzenie ma już miejsce. Ja zastanawiam się tylko, czy jest to poprawne, bo według mojej wiedzy (a nie jestem biegłym rewidentem) takie zdarzenie wywołuję obowiązek korekty zeznania podatkowego. U Was szukam tylko poparcia, albo i nie...Dołączona grafika

Zgadza się, wywołuje obowiązek korekty.

Dzięki za prostowanie moich błędów.

Jednak komputer pozbawia zdolności poprawnej ortografii (sam poprawia błędy), także będę wdzięczny za korygowanie mnie.

Całe życie miałem problem z tym zakończeniami :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...