Gość novia Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Pytanie do biegłego rewidenta- czy po zakończeniu roku i zatwierdzeniu sprawozdania spółka może zmienić sposób ujęcia kosztu, ale tylko bilansowo? W zatwierdzonym sprawozdaniu spółka zaksięgowała jedną fakturę w koszt jednorazowy, bo miała do tego prawo. Na skutek tego księgowania wynik finansowy tej spółki za dany rok był dość kiepski. Czy w roku następnym, aby poprawić wynik spółki można zmienić sposób ujęcia kosztu- zacząć go rozliczać w czasie, ale tylko bilansowo? Czy taka zmiana sposobu ujęcia kosztu rodzi obowiązek korekty zeznania podatkowego i tym samym zmniejszenia kosztów i dopłacenia podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 A byliście badani?Gdzie byliście wcześniej?!?!Pół roku wystarcza na "pewne ruchy".A teraz odpowiadając na pytanie: można różne rzeczy robić, ale daj zarobić podatkowcą i biegłym w Twojej okolicy. :)Poza tym, jeśli miałaś prawo ująć jednorazowo w koszty, to co daje Ci prawo do RMK? Treść faktury się zmieniła nagle i dotyczy dłużeszgo okresu? Nie podoba mnie się ta sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość novia Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Treść faktury oczywiście się nie zmieniła chodzi tylko o to, żeby poprawić wynik spółki, ale tylko bilansowo- bo w roku następnym poprzez rozliczenie wyniku finansowego wyksięgowuję to. Nie robię do tego korekty zeznania podatkowego. Stąd moje pytanie- czy można sobie zmienić sposób ujęcia kosztu, ale tylko bilansowo, czy taki zapis w informacji dodatkowej musi dotyczyć całej polityki spółki- zarówno bilansowej jak i rachunkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ja Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 A byliście badani?Gdzie byliście wcześniej?!?!Pół roku wystarcza na "pewne ruchy". A teraz odpowiadając na pytanie: można różne rzeczy robić, ale daj zarobić podatkowcą i biegłym w Twojej okolicy. Poza tym, jeśli miałaś prawo ująć jednorazowo w koszty, to co daje Ci prawo do RMK? Treść faktury się zmieniła nagle i dotyczy dłużeszgo okresu? Nie podoba mnie się ta sytuacja. podatkowcą - "podatkowcom" mało gramatycznie ale poprawnie Novia - nie kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość novia Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 no właśnie nie kombinuję, bo ja przejmuję te księgi i takie zdarzenie ma już miejsce. Ja zastanawiam się tylko, czy jest to poprawne, bo według mojej wiedzy (a nie jestem biegłym rewidentem) takie zdarzenie wywołuję obowiązek korekty zeznania podatkowego. U Was szukam tylko poparcia, albo i nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 no właśnie nie kombinuję, bo ja przejmuję te księgi i takie zdarzenie ma już miejsce. Ja zastanawiam się tylko, czy jest to poprawne, bo według mojej wiedzy (a nie jestem biegłym rewidentem) takie zdarzenie wywołuję obowiązek korekty zeznania podatkowego. U Was szukam tylko poparcia, albo i nie... Zgadza się, wywołuje obowiązek korekty. Dzięki za prostowanie moich błędów.Jednak komputer pozbawia zdolności poprawnej ortografii (sam poprawia błędy), także będę wdzięczny za korygowanie mnie.Całe życie miałem problem z tym zakończeniami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi