Bródka Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Witam,W dniu 6 Sierpnia 2012 rozpocząłem działalność gospodarczą.Mam kilka faktur zakupu uzyskanych przed rozpoczęciem działalności ale już po otrzymaniu REGON (NIP miałem wcześniej)Rozliczam sie na zasadzie KPiR i jestem VAT'owcemKorzystam z internetowej księgowości wraz z fakturowaniem, nie chce tu tworzyć reklamy dlatego nie będę pisał jaki to serwisProblem polega na tym iż ich system nie pozwala wpisania faktury wcześniejszej niż 6 sierpnia 2012, wiec napisali mi aby faktury wcześniejsze np z lipca czy końcówki czerwca wpisał z datą 6 Sierpnia ale według mnie tak nie powinno być, mam racje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Moim zdaniem, prawo do odliczenia podatku VAT ( jeżeli związany ze sprzedażą opodatkowaną ) masz w dacie otrzymania faktury VAT lub dwóch kolejnych okresach rozliczeniowych.Art.86 ust.10 i 11 ustawy o VAT.Wpisz do ewidencji z datą rozpoczęcia DG.Do PKPiR również z tą datą jako pozostałe wydatki, chyba że... są to zakupy towarów handlowych wtedy wpisujesz sumę zakupów towarów i materiałów handlowych jako spis inwentaryzacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bródka Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Rozumiem, dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Dzwoniłam ostatnio w podobnej sprawie do Krajowej Informacji Podatkowej. Pani powiedziała mi, że prawo do rozliczenia VAT od faktur zakupowych mam dopiero od dnia zarejestrowania się jako czynny płatnik VAT, a te poniesiona przed rozpoczęciem działalności mogę wrzucić w koszty brutto na dzień rozpoczęcia działalności.Skontaktuj się lepiej z własnym US w sprawie VATu z faktur otrzymanych przed rozpoczęciem DG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Moim zdaniem, może odliczyć podatek VAT od zakupów dokonanych przed rozpoczęciem DG, ważne aby było to zgodne z Art.86 ust.10 i 11 ustawy o VAT.Rozumiem, że w sierpniu jest już czynnym Płatnikiem VAT.Pierwsza Deklaracja składana będzie we wrześniu za sierpień.Może w niej wykazać faktury otrzymane w sierpniu, lipcu i czerwcu.Moim zdaniem.Podatek VAT od takich zakupów można odliczyć w przypadku, kiedy składając pierwszą deklarację VAT, będziesz już zgłoszony jako czynny płatnik VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi