Kategorie
Skocz do zawartości

proszę o pomoc

Gość początkujący
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość początkujący
Witam, proszę o pomoc w kwestii rozliczenia PIT 2009 i obecnych(przyszyłych) dochodów w KPiR. prowadzę IDG od maja 2008 na zasadach ogólnych, KPiR, bez Vat - usługi finansowe. Działalność była zawieszona od 01.10.2008 - 30.09.2009. W 2008 roku był zysk i sprawa była prosta. Natomiast w 2009, ściśle 3 ostatnie miesiące roku, nie generowałem dochodu. Miałem tylko, koszty ( telefon, benzyna itp) oraz płaciłem składki na ZUS, więc będę miał stratę. Czy ja tą stratę ewidencjonuje w KPiR 2010 i mam ją jako koszty uzysaknia przychodu (jako przeniesienie ze stron poprzednich)i odliczam od dochodów bieżących ? np. strata w 2009 1500 zł to od dochodu w lutym 2010 odliczam 1500 zł jako koszt uzyskania przychodu ? co ze składkami społecznymi za 2009 - (w 2008 odliczyłem je od dochodu, a co z tymi opłaconymi w 2009) oraz składkami zdrowotnymi. Proszę o pomoc w jaki sposób mam się poprawnie rozliczyc z US ? i jak mam to zaksiegować w KPiR ? Pozdrawiam

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...