Kategorie
Skocz do zawartości

rozliczenie z pracownikiem

kali1985
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Niech mi ktos przypomni gdzie znajdę że w momencie zakończenia stosunku pracy pracodawca jest zobowiązny rozliczyć się z pracownikiem. Zaraz eksploduję, bo pracownikowi wczoraj się skończyła umowa i księgowa chce wypłacic wynagrodzenie za lipiec 10. 08, a za pięc dni sierpnia i ekwiwalent za urlop dopiero 10.09.Help!

ja tak zawsze wypłacam i nie ma z tym żadnego problemu. Ekwiwalent powinien byc wypłacony w momencie rozwiązania umowy, bo na ten moment jest wymagalny, ale tak jak napoisałam, u nas całośc wypłaca się w dniu wypłaty ostatniego wynagrodzenia, co w naszym wypadku oznacza do 05 kolejnego miesiąca i jakoś nikt tego nie kwestionuje.

kali 1985 tu art z Porad prawnych:Wypłacenie wynagrodzenia odchodzącemu pracownikowi w terminie przyjętym w danym zakładzie jest prawidłowe, nawet gdy termin ten następuje po rozwiązaniu stosunku pracy. Obowiązek określenia daty wypłaty wynagrodzenia w przepisach wewnątrzzakładowych służy z jednej strony pracownikowi, wskazując dokładnie, kiedy otrzyma pensję, a z drugiej strony pracodawcy, pozwalając mu na swobodne gospodarowanie środkami finansowymi przez cały miesiąc i zgromadzenie odpowiedniej sumy na pensje dla zatrudnionych na z góry wskazany dzień miesiąca. Rozwiązanie umowy o pracę nie unieważnia automatycznie terminu wypłaty wynagrodzenia określonego w regulaminie pracy.Pracodawca może, ale nie musi, wypłacić pensję wcześniej. Kwestię tę może rozstrzygać porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, zawarte między stronami. Jeżeli pracodawca nie uzgodnił z pracownikiem tej kwestii odmiennie, to wynagrodzenie za pracę będzie wymagalne w terminie przyjętym w firmie na dzień wypłaty.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...