kali1985 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Witam!na świadectwie pracy mam wpisać wysokość potrąconych kwot obejmujących okres w którym pracownik był zatrudniony czy całość potrąconych kwot. Problem polega na tym że umowa skończyła się wczoraj, ale wypłata za lipiec dopiero będzie 10 w piatek. Niestety szef i ksiegowa nie chca się dziś rozliczyć z pracownikiem od A do Z bo przepis niby nie jest jednoznaczny.Mam wpisać kwotę na dzień dzisiejszy a za tydzień wysłac sprostowanie świadectwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sua Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Mam wpisać kwotę na dzień dzisiejszy a za tydzień wysłac sprostowanie świadectwa?Dokładnie tak robię :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackJack Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Nie. Napisz, że pracownik ma zajęcia komornicze (tytuły itp.) i że dokonano również zajęcia za miesiąc lipiec w wysokości.... .Nie muszą się z nim rozliczyć dzisiaj, skoro płacicie do 10. Jeżeli się mylę, to proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sua Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Śwtadectwo pracy należy wydać bezzwłocznie. Należy w nim zawrzeć wysokość potraconych kwot.Zatem, kiedy zwalniam pracownika np. 31.07 to świadectwo wysyłam bezzwłocznie (do 7 dni wg kodeksu pracy) i w tym samym dniu wypłacam ekwiwalent za urlop (jesli się należał). Na świadectwie zamieszczam wysokość potrąconych kwot na dzień 31.07. I informuję komornika, że pracownik już u mnie nie jest zatrudniony.Natomiast wynagrodzenie za lipiec wypłacacam do 10.08 - wówczas potrącam część na komornika i sprostowuję świadectwo w części dot. kwoty potrąconej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali1985 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ida Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 ja tam szczerze mówiąc nie zawracam sobie głowy sprostowaniami. Świadectwo jest dokumentem stwierdzającym stan faktyczny na dzień wydania i w tym momencie dane się zgadzają. Kolejne potrącenie następuje już po zakończeniu umowy o pracę z kwot wypłacanych po zakończeniu stosunku pracy, więc moim zdaniem ,nie zachodzi konieczność sprostowywania wydanego wcześniej świadectwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi