Ejrene Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Witam! Planuję założyć firmę jednoosobową zajmującą się sprzedażą zaproszeń,winietek, zawieszek, kartek okolicznościowych, wizytówek oraz foto-kalendarzy drogą internetową i nie wiem jaka będzie najkorzystniejsza dla mnie forma opodatkowania. Część produkowanych kartek będzie zdobiona ręcznie. Foto - kalendarze, to kalendarze zawierające zdjęcia przesłane przez klienta (zaznaczam, że nie będą to kalendarze reklamowe). Zastanawiam się nad ryczałtem ewidencjonowanym. W ust. o zryczałtwnym podatku dochodowym w zał. 2 jest wykaz usług, których świadczenie wyłącza podatnika z opodatkowania ryczałtem. W załączniku tym jest mowa o: ex 74.20.2 Usługi fotograficzne specjalistyczne dotyczy wyłącznie:— usług fotoreporterów,— usług wykonywania fotografii reklamowych i podobnych, pytanie: Czy zaliczam się do tych ,,podobnych"? oraz Czy mogę wybrać ryczałt prowadząc powyższe usługi? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angelika19911 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Witam,Wybór formy opodatkowania jest indywidualną decyzją każdej osoby, która rozpoczyna prowadzenie działalności gospodarczej. Ma na nią wpływ wiele czynników:1. stosunek kosztów do przychodów, 2. wielkość zakładana dochodów, 3. czy korzysta Pan/Pani z ulg, 4. czy działalność nie wyłącza z opodatkowania ryczałtem. W związku z tym należy bardzo dobrze przemyśleć tą kwestię. Dlatego też proponuję zapoznanie się z artykułami, które powinny rozjaśnić Panu/ Pani tą sytuację:1. poradnik.wfirma.pl/-pierwsze-kroki-na-drodze-do-wlasnej-firmy2. poradnik.wfirma.pl/-pdof-formy-opodatkowania3. poradnik.wfirma.pl/-rodzaje-opodatkowania-dochodow-firm Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi