Dianka Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Witam, jestem nowym przedsiębiorcą, zaledwie miesiąc temu rozpoczełam działalność. Mam pewien problem z kilometrówką . Będę bardzo wdzięczna za drobną radę…Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie…. Otóż: W ciagu pierwszego miesiąca mojej działalności zatankowałam 3 razy, łączny koszt z trzech faktur równy jest 319 zł i 84 gr. W ciągu tego pierwszego miesiąca przejechałam 493 km.Pojemność skokowa mojego samochodu wynosi powyżej 900cm3 .Wartość stawki za 1 km dla takiego samochodu wynosi 0,8358 zł/km.W związku z tym wartość należnej kilometrówki wynosi: 493 km x 0,8358 zł/km = 412 zł i 05 gr. Ta wartość wychodzi wyższa niż wydatki, które poniosłam za paliwo, gaz ( w samochodzie mam instalację gazową). Jest to pierwszy miesiąc mojej działalności i pierwsza kilometrówka. W żadnym przykładzie który udało mi się odnaleźć w internecie nie było mowy o takim przypadku kiedy w pierwszym miesiącu koszt jest niższy niż wartość należnej kilometrówki… Kompletnie nie wiem co powinnam zrobić ? Co powinnam wpisać do księgi przychodów i rozchodów? Może jakiemuś doświadczonemu forumowiczowi będzie się chciało udzielić rady… Będę bardzo wdzięczna :)Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowiedź ;) -Diana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość james85 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 wpisujesz kwotę z faktur bo tylko takie koszty możesz udowodnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość al Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 W ewidencji przebiegu, która masz obowiazek prowadzić, pozostaje kwota 92,21 "nadwyżki", mozesz ją rozliczyc w przyszłym m-cu, gdyby sytuacja była załózmy odwrotna,ewidencja podlega sumowaniu z m-ca na m-c.Zapoznaj się z instrukcją jej prowadzenia i z instrukcją do KPiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 a co w takim razie wpisać gdy chcemy tę kwotę zaksięgować? Chodzi mi tu mianowicie o kontrahenta. Wpisać kontrahenta z faktury czy siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zapoznaj się z instrukcją jej prowadzenia i z instrukcją do KPiR......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anita Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Księgujesz fakturki, które masz, a nie kwotę z kilometrówki (chodzi tylko o to, by wartosc faktur w danym miesiacu nie przekroczyla kwoty kilometrówki).Co wiecej - stworz np excela i porownuj narastajaco kwote z faktur i kwote wynikajaca z kilometrowki. Np.06.2017Faktury -300PLNKilometrówka 400PLNKsiegujesz 300PLN (a dokladniej faktury ktorych suma daje to 300PLN) 07.2016Faktury 300PLNKilometrówka 200PLN Narastajaco:Faktury 600PLNKilometrówka-500PLN Ksiegujesz faktury na kwote nie wyzsza niz 200PLN(500-300--> limit z kilometrowki narastajaco minus zaksiegowane fakturki z ubieglego miesiaca-) (np jesli masz faktury na kwote 130, 50, 120, to mozesz zaksiegowac 130 i 50 PLN). Fakture na 120PLN zaksiegujesz w kolejnym miesiacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi