Gość mirek Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Witam, dostałem wezwanie do US celem skorygowanie deklaracji PIT36, jednak nie wiem czy słusznie.Prowadze działalność gospodarczą i jestem jednocześnie na etacie. Stąd z etatu była pobrana i odprowadzona zaliczka. Z działalności zaliczki na PIT5 były płacone zgodnie z tym co wychodziło w danym miesiącu. I tak, w polu 188 tegoż PITA (podatnicy wykazują kwotę zaliczek pobranych przez płatników oraz faktycznie zapłaconych w roku podatkowym) wpisałem SUMĘ miesięcznych zaliczek z PIT5 oraz kwotę podatku portrąceno przez pracodawcę. (kwota ta wyszła tak SAMa jak w poz 185) I tu US stwierdził błąd. Czy słusznie? Czy tutaj ma być tylko wartośćzaliczek miesięcznych z PIT5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 W polu 188 wpisuje się zgodnie z opisem sumę zaliczek pobranych przez płatnika /z PIT-11/ oraz wpłaconych samodzielnie przez podatnika. Skoro zaliczki wpłacałeś zgodne z wyliczeniami to wg mnie masz dobrze wypełnione, i te pozycje się zrównały.Może w należnych zaliczkach coś źle wpisałeś i to urzędowi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirasek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 A co z grudniem?W tej pozycji nie doliczasz podatku z rozliczenia rocznego , ten wpłacasz już w nowym roku podatkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi