Kategorie
Skocz do zawartości

Euro NIP i papierkowa robota

Gość Krystian
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krystian
Witam serdecznie,jakiś czas temu nawiązałem kontakt z firmą na terenie niemiec. w zeszlym tygodniu postanowilem rozpoczac z nimi wspolprace (chodzi o elektronike). jestem poczatkujacy w temacie, dlatego prosze o pomoc.dzisiaj zlozylem wniosek o euronip - moja wina; zwlekalem, bo nie sądziłem, że będzie mi potrzebny. w us dowiedziałem się, że czas oczekiwania to okolo 14 dni (wczesniej w sieci czytalem, ze euronip nadaje sie nawet w trzy-cztery dni; marzenia scietej glowy). z punktu widzenia transakcji, ktora mam zrobic, jest to nie do przyjecia - kupiec w Polsce na towar, który mam nabyć u mojego niemieckiego kontrahenta może czekać maksymalnie do początku przyszłego tygodnia.wiem, że kupując za granicą bez euronipu, skazuje sie na brak mozliwosci odliczenia podatku vat. moje pytania brzmią:1) czy - mimo, ze nie mam enipu - moge nabyc towar na zwykly paragon, a o wystawienie faktury ubiegac sie np. korespondencyjnie zaraz po otrzymaniu euronipu? 2) jeśli tak, to jak długo po zawarciu transakcji jest możliwe wystawienie faktury vat na podstawie paragonu?3) a propos samych faktur wystawionych na zasadach europejskich - ile wynosi podatek vat na elektronikę? na jednym z forum czytałem, że posiadając euronip unikam vatu 22% ("stawka wtedy wynosi 0%, co zastępuje cło"). Czy zatem na fakturze w rubryce "stawka vat" będzie widniało 0%?sprawa nagli, więc proszę o możliwie szybką odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie,Krystian

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...