Gość ARDNAS Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Witam! Zwracam się z prośbą o pomoc w księgowaniu gastronomii.Firma obecnie zajmuje się sprzedażą koksu, jest swojego rodzaju pośrednikiem tzn. nie ma składu. Księguję to na koncie 330 Towary, a na koniec miesiąca po otrzymaniu wydruku wszystko przeksięgowywane jest z 330 na wartość sprzedanych towarów. Saldo magazynu towary na koniec miesiąca zawsze wynosi zero.W niedługim czasie firma ta zaczyna prowadzić również małą gastronomię.Po zastanowieniu stwierdziłam, że korzystnie będzie prowadzenie 3 magazynów:1) magazyn towarów - koks2) magazyn towarów - art. spożywcze do odsprzedaży np. piwo, batony, papierosy3) magazyn materiałów - art. spożywcze przeznaczone do przygotowywania dań.Na koniec miesiąca będę dostawała wydruki i stany każdego z magazynów. Sprzedaż towarów przeksięguje na wartość sprzedanych towarów, a rozchód materiałów na "zużycie materiałów". I tu mam teraz problem......Zaznaczam, że firma rozlicza koszty tylko w układzie rodzajowym na "4".Czy z "zużycia materiałów" powinnam przez rozliczenie kosztów przeksięgować to na wyroby gotowe??? Jednak czy przygotowany obiad, który bezpośrednio po przygotowaniu zostaje sprzedany musi zostać zaksięgowany na koncie wyroby gotowe?? Czy zaksięgowanie wydanych materiałów na "4" jest wystarczające??Proszę o radę, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi