Gość gł.księgowySIK Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Witam, Proszę o pomoc w następującym problemie. Najlepiej gdyby można podeprzeć się się przepisami prawa. W planie finansowym na rok 2009 samorządowa instytucja kultury, dalej sik otrzymała dotację inwestycyjną na zakup środka trwałego, dotacja przekraczała próg 14.000 euro a więc wymagane było przeprowadzenie przetargu. Jako główny księgowy na podstawie szacunków cen rynkowych wiedziałem że kwota zakupu może przekroczyć kwotę dotacji inwestycyjnej, zgodnie jednak ze statutem sik, postanowiłem że zwiększę dotację inwestycyjną z wypracowanych zysków z roku 2008, poprzez odpowiednie zmiany w planie finansowym, wprowadzone zgodnie ze statutem i regulaminem organizacyjnym sik zarządzeniem, zwiększającym dotację inwestycyjną. Ogólnie przesunięcia środków finansowych pomiędzy kontami sik dokonywane były tak samo, a więc zarządzenie oraz zmiana planu. Informacja taka została kierowana do jednostki organizatora. W przypadku dotacji inwestycyjnej organizator stwierdził że tak nie może być i jest to niezgodne, nie podano jednak mi żadnej podstawy prawnej takiego stanu. Poinformowano abym napisał pismo w którym zwracam się o przesunięcie z dotacji podmiotowej określonej kwoty na zakup środka trwałego, która zwiększy dotację inwestycyjną. Proszę o osoby, które spotkały się z podobną sytuacją bądź wiedzą kto ma rację? organizator czy sik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi