Kategorie
Skocz do zawartości

Rozliczenie importu

Gość Dobry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Mam pytanie do ekspertów bądź osób handlujących w podobny sposób.Planuję importować z zagranicy (państwa UE, głównie Niemcy, Francja, Holandia) sprzęt elektroniczny. Dodam, że chodzi o sprzęt używany. Mam zarejestrowaną działalność gospodarczą. Sprzęt chciałbym legalnie sprzedawać i odprowadzać od tego należny podatek. Z tego co się orientowałem będzie to tak zwana faktura VAT-Marża, czyli od różnicy pomiędzy zakupem a sprzedażą.I tu pojawia się moje pytanie:Sprzęt będę kupował w 99% od osób prywatnych, między innymi z serwisów aukcyjnych. Wiadomo, że trudno będzie wytłumaczyć takiemu francuzowi, że potrzebna jest umowa kupna-sprzedaży. I teraz: czy potwierdzenie wygrania aukcji z podanymi danymi tej osoby oraz ceną przedmiotu wystarczy do prawidłowego rozliczenia się za zakupiony towar? No i czy vat marża jest liczona od ceny przedmiotu czy ceny przedmiotu + wysyłka (która jest czasami wyższa od wartości towaru).Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...