Gość AGAS Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Mam dwa małe dylematy. Jednostka w której pracuję poniosła nakłady inwestycyjne na rozbudowę ujęcia wody. W miesiącu wrześniu zostało to przekazane (wydział merytoryczny przygotował OT i na tej podstawie zostało to zaksięgowane) do użytkowania i przeniesione z konta inwestycji na konto środków trwałych. Jak się okazało w miesiącu październiku - ujęcie to znajduje się w ewidencji Zakładu Gospodarki Komunalnej. w związku z tym należy to przekazać do ZGK. Tylko teraz jest pytanie czy w związku z tym, że przez 1 miesiąc było to na ewidencji mojej jednostki to czy nie należałoby naliczyć amortyzację za ten czas. i jak to prawidłowo winno być przekazane ? Cy PT ma opiewać na niższą kwotę (pomniejszona o amortyzację), przy czym moja jednostka to JST (czyli amortyzacja naliczana raz w roku). Poza tym zastanawiam się jak przyjąć to ujęcie do ewidencji syntetycznej (rozbudowa czegoś, czego nie jesteśmy właścicielem - czy np. może być to grupa 2 - 210 i stawka 4,5 %) A drugi mój dylemat dotyczy przyjęcia inwestycji - boisko ORLIK wraz z budynkiem szatni), czy OT ma być przygotowane odrębnie na budynek szatni wraz z siecią sanitarną i odrębnie na boisko (wraz z chodnikami wokół boiska, ogrodzeniem, siecią kanalizacji deszczowej oświetleniem) A co w takim razie z pozostałymi nakładami, tj. projekty, ekspertyzy itp. - czy należałoby by je podzielić proporcjonalnie do boiska i do szatni. Czy nie ma co sobie zawracać głowy i można to wrzucić w jedna pozycję KŚT -290 (bo suma summarum amortyzacja przy 290 i 107 jest 2,5 %)..A może należałoby się pobawić i każdy element osobno klasyfikować (czyli, ogrodzenie, kanalizację itd) Pomóżcie i powieźcie jak wy to robicie. Może moje pytania są banalne ale paruje w tej jednostce od 2 m-cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi