Gość esu Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Zapłaciłem za doładowanie firmowego telefonu 50zł i dostałem fakturę na te 5 dych. Niestety do tego doładowania dostałem automatycznie jakiś bonus co zwiększyło początkowy stan konta do 55zł. Zgodnie z paranoją UPDOCH jest to przychód. To tak jak kupisz "dwa proszki do prania w cenie jednego" to musisz zapłacić podatek za przychód, którym jest "darmowy" drugi proszek (albo inny przykład - kartyonline.pl/por.php?id=50 - klient płaci podatek doch. za to że bank zwraca mu część jego własnych pieniędzy)Wracając do 5 złotowego bonusa na koncie w telefonie. Prośba o udzielenie odpowiedzi na 2 pytania:Czy tego typu rzeczy to jest realny przychód? Jest to przecież system pre-paid, w którym pieniądze niewykorzystane po jakimś czasie przepadają, więc w ogóle nie wiadomo, czy te 5 zł uda mi się wykorzystać. Jeśli już to jakim dowodem księgować tego typu sprawy do KPIR skoro tej kwoty nigdzie nie ma w papierach, na fakturach ani dowodach z paragrafów 12 -16 Rozp. o KPIR? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi