Gość Archimed Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 Szanowni Państwo,W ostatnim czasie otrzymalem propozycję od firmy niemieckiej wykonania projektu oraz wykonania prototypu urządzenia do użytku medycznego (dermatologia).W formie wstępnej oceniłem potencjalne koszty zaprojektowania i wykonania takiego urządzenia po czym chciałem zaproponować kontrahentom ofertę współpracy.Moje pytanie jest następujące – jaką formę umowy powinienem przygotować, czy mogę zawrzeć umowę-zlecenie, jeżeli tak to o jakie przepisy mam się oprzeć i co ująć (całkowite koszty podwykonawców wraz z moim wynagrodzeniem, czy ustalic aby koszty bezposrednie wykonania pokryl zleceniodawca na podstawie faktur i umow, a wynagrodzenie ujac osobno. W jaki sposob ustalic zlecenia dla podwykonawcow – czy zawsze konieczna jest zgoda zleceniodawcy na nie, gdyz moze byc trudo uzyskiwac ja za kazdym razem. W jaki sposob przygotowac umowe, w ilu kopiach, tlumaczeniach (czy przysieglych), czy konieczna jest obecnosc notariusza itp.Drugim, niezależnym, punktem jest nawiązanie współpracy, z tą samą firmą, mająca na celu pozysanie środków farmaceutyczncyh stosowania zewnętrznego (maści, kremy) po określonych cenach zakupu. Jaki rodzaj umowy miałby zastosowanie w takim przypadku? Obecnie mam wstępną propozycję dotyczącą cen i chciałbym sformalizowania wynegocjowanych warunków.Proszę o radę oraz o ewentualne wskazania źródeł, o które mógłbym się oprzeć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi