Kategorie
Skocz do zawartości

Chorobowe na umowie zlecenie - jak jest liczone?

locarno
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Pracuje na umowę zlecenie na godziny. Czas pracy i wynagrodzenie jest różne w zależności od miesiąca. Chciałem się zapytać jak liczony jest wynagrodzenie za czas choroby? Czy jest to 80% średniego wynagrodzenia z 12 msc? I drugie pytanie. Kto płaci za okres choroby? Pracodawca czy ZUS? Oczywiście chorobowe mam opłacane regularnie. Pracuję ponad 2 lata.

Dzień dobry

Zleceniobiorca nie jest pracownikiem, a więc w jego wypadku nie ma mowy o wynagrodzeniu chorobowym. Jeśli on podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, to po upływie okresu wyczekiwania ma prawo do zasiłku chorobowego, który jest finansowany przez ZUS. To, kto płaci zasiłek - czy zleceniobiorca czy bezpośrednio ZUS zależy od ilości zgłoszonych do ubezpieczenia chorobowego na dzień 30 listopada poprzedniego roku.

Sama natomiast podstawa do zasiłku chorobowego na zleceniu liczona jest zgodnie z art. 48 ustawy zasiłkowej:

Art. 48. 1. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.

A więc będzie to średnie wynagrodzenie z okresu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia zwolnienia lekarskiego. Załóżmy, że ta średnia wyniosła 3210 zł. Pomniejsza się ją o 13,71%:

3210 - 13,71% z 3210 = 2769,91 zł

I teraz jedna dniówka zasiłkowa to 80% z 2769,91 / 30 = 73,87 zł

To jest kwota brutto, od zasiłku nie ma składek, jest tylko podatek (nawet, jeśli pracownik ma mniej niż 26 lat i korzysta ze zwolnienia zerowy PIT dla młodych)

• Like 1

Jeśli płatnikiem zasiłku jest zleceniodawca, to wypłaca zasiłek z reguły w normalnych ustalonych terminach wypłaty, ale to jest umowa zlecenia, tu nie ma zasady, że wynagrodzenie jest płacone najpóźniej do 10 dnia następnego miesiąca. Z kolei jeśli zasiłek chorobowy wypłaca bezpośrednio ZUS, to ZUS wypłaca zasiłek niezwłocznie po udokumentowaniu prawa do niego, nie później niż do 30 dni.

• Like 1

a czy przejście z umowy zlecenie na umowe o pracę w tej samej firmie na tym samym stanowisku powoduje że okres oczekiwania liczy się od nowa?

Jeśli przerwa między zleceniem a stosunkiem pracy była krótsza niż 30 dni, to nie ma okresu wyczekiwania.

2. Do okresów ubezpieczenia chorobowego, o których mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Wtrące swoje "5 gr " Dzwoniąc do ZUS zostałam poinformowana że osoba mająca staż ,10 lat - umowy o pracę i opłacając na zleceniu dobrowolną składkę chorobową nabywa prawo do L-4 bez okresu wyczekiwania ( 90 dni), Chorobowe te jest wypłacane tylko do dnia  do kiedy mamy umowe zlecenia.

• 10 miesięcy temu...
Witam,mam podobny problem,lecz skladki odprowadzanie sa co 2 miesiac poniewaz zleceniodawca robi machlojke z umowami bo mam je jak by 2,na 1 odprowadza wszystko na 2 nic i tak przeskakuje co miesiac ,poniewaz konczy mi sie umowa 31 marca czy moge zlozyc zas53 juz 1 kwietnia do zusu o wyplate mi chorobowego?czy bedzie mie sie nalezalalo?pracodawca twierdzi ze tak lecz zastanawia mnie jak zus obliczy kwestie odprowadzanych skladek?bede wdzieczna o pomoc

• 1 miesiąc temu...

Witam

Byłam zatrudniona 01.01-31.03.2022 na umowie zlecenie z opłacaną dobrowolna składka chorobowa. Od 1 kwietnia jestem na L4 czy otrzymam zasiłek chorobowy

Otrzymasz pod warunkiem, że Twoja choroba trwa co najmniej nieprzerwanie 30 dni.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...