Gość AC25 Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2003 Jak księgować dokumentację po wypadku tzw.TIR-a (cały zestaw samochodowy).Wypadek miał miejsce w maju poza granicami kraju.Tylko jest problem w tym,że jeszcze sprawa jest nie do końca załatwiona.Sprawa nadal w toku,powoli ma się ku końcowi(trwa "walka" o odszkodowanie za utracone korzyści).Spływają dokumenty tylko niektóre.(np.FV-ekspertyza powypadkowa,przelew -odszkodowanie z ubezpieczalni zagranicznej,zapłata przez nas za postój,za holowanie itp.)Powiem,że zestaw został już sprzedany i z tym poradziłam sobie.Chodzi mi głównie o to, czy księgować po kolei każde zdarzenie tak jak spływają poszczególne dokumenty,czy gromadzić dokumenty na kontach rozrachunkowych,a później je rozliczyć w jakiś sposób,kiedy będzie jakiś protokół i sprawa zakończona.Szef sam tę sprawę pilotuje.I jeszcze jedno: zapłaciliśmy jak wspomniałam wyżej faktury za postój na placu za granicą kraju.Są to faktury w języku niemieckim i jeszcze w dodatku z okresu od V do IX, więc na koncie mam zapłatę, natomiast obciążenia nie.Czy mogę w koszty wrzucić te faktury? Jesteśmy spółką z o.o i oczywiście-pełna księgowość.Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Dziękuję z góry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi