Gość sonia Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Mam taki oto problem. Zlikwidowałam działalność gospodarczą po której został mi pawilon handlowy, który dzierżawię od spółki już jako osoba fizyczna. Aby zwróciły mi się koszty czynszu wynajmuję go firmie po cenie czynszu (na tyle mamy wypisaną umowę aby nie płacić podatku dochodowego). Umowa jest bezterminowa, zgłoszona do US wybrałam opodatkowanie na zasadach ogólnych. W tym roku w styczniu spółka od której dzierżawię pawilon podwyższyła czynsz i zapowiedziała jeszcze jedną podwyżkę w maju. Wstrzymałam narazie aneks do umowy do czasu tej drugiej podwyżki - muszę podnieść czynsz dla podnajmującego bo Urząd zarzuci mi, że wynajmuję poniżej kosztu. Moje pytanie-czy mogę w tym aneksie podnieść czynsz wstecznie powołując się na wcześniejsze podwyżki i zapisać jednorazową dopłatę do czynszu za okres styczeń-maj. Czy są jakieś przepisy regulujące takie umowy czy to jest kwestia umowy pomiędzy mną a wynajmującym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi