Kategorie
Skocz do zawartości

Rozliczenie odszkodowania AC szkoda za granicą

Gość Daniel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Proszę o pomoc. W trakcie podróży zagranicznej, samochód firmowy uległ wypadkowi. Posiadał ubezpieczenie AC, został za granicą (w kontakcie z Ubezpieczycielem) naprawiony do stanu umożliwiającego dalszą jazdę, została wystawiona FV na mnie, zapłaciłem za nią "żywą gotówką". Po powrocie do kraju zgłosiłem się do Ubezpieczyciela - złożyłem stosowny wniosek, oddałem oryginał faktury, zostałem poinformowany o czasie załatwiania sprawy. Dopiero po 2 dniach uświadomiłem sobie, że oddałem oryginał zagranicznej faktury. Poprosiłem o zwrot oryginału wystawionej - podkreślam to - na mnie FV, motywując,że jej brak spowoduje konieczność zapłacenia podatku dochodowego od wypłaconego odszkodowania (brak "strony kosztowej"). W odpowiedzi otrzymałem list od kancelarji adwokackiej Ubezpieczyciela, w którym poinformowany zostałem, że zgodnie z Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia "zwrot poniesionych za granicą kosztów następuje na podstawie oryginałów rachunków, które ze względów proceuralnych muszą pozostać w aktach postępowania likwidacyjnego" (zgadza się, jest to w OWU).Proszę o pomoc - jak w takiej sytuacji rozliczyć odszkodowanie, które (mam nadzieję) otrzymam? Kwotę którą otrzymam - to wiem, ale jak zaksięgować faktycznie poniesiony koszt? Na podstawie jakiego dokumentu?Jestem osobą prowadzącą działalność gospodarczą, księgowośc na zasadach ogólnych, książka.Z góry dziękuję za pomoc.Daniel

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...