Kategorie
Skocz do zawartości

Nie umiem zaksięgować INVOICE z państwa trzeciego

Gość Lena
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jakoś nie mogę wyrazić księgowaniem otrzymanie INVIOCE (faktury?) od kontrahenta zagranicznego (z poza Unii). Bo towaru jeszcze nie otrzymujemy (nie wpiszę po Wn), do tego chyba nic jeszcze kontrachentowi nie jesteśmy winni, bo nic jeszcze nie dostaliśmy (więc, nie mogę wpisać tego kontrahenta po Ma). Po otrzymaniu INVOICE od kontrahenta zagranicznego, robimy przedpłatę w walucie. Przedpłatę księguję: Wn – kontrahent / Ma-rachunek bankowy. Po otrzymaniu SAD księguję: Wn – wartość towaru razem z cłem po kursie celnemu / Ma – kontrahent. Art. 15, ust.1 updop:”Koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia kosztu.” Art. 15, ust.4e updop :”Za dzień poniesienia kosztu uzyskania przychodu uważa się dzień, na który ujęto koszt w księgach rachunkowych (zaksięgowano) na podstawie otrzymanej faktury...” No i nie jest zaksięgowane ;) Dziękuję

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...