Kategorie
Skocz do zawartości

POMOCY

Gość adbuko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Mój zakład budżetowy do tej pory nie był podatnikiem VAT, (Na podstawie § 8 ust. 1 pkt 8 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 z późn. zm.) zwalnia się od podatku usługi w zakresie zarządzania nieruchomościami mieszkalnymi, świadczone na zlecenie,), gdyz wykonywała to co w nawiasie. :)Teraz dodatkowo gmina dołozyła nam zarządzanie cmentarzem i budynkiem z lokalami uzytkowymi (UMOWA UŻYCZENIE)firmy sa vatowcami)i garażami. Z VAT-u jestem zielona ;) wszystkie faktury zakupu i sprzedaży wprowadziłam ręcznie :(( i teraz co z tym zrobić, do tej pory zakupy i sprzedaż dotyczyły tylko wynajmu mieszkań, były zwolnione. Mieszkańcom nie wystawiam faktur. wszystkie propozycje będa pomocne.Na podstawie Umowy Uzyczenia otrzymaliśmy od Gminy ŚT bez dotychczasowego umorzenia i wyposażenie (wszystko poniżej 1500 zł. Środki trwałe bez problemu zaewidencjonuję 011/800 (mam nadzieję, że dobrze)Nie wiem natomiast co z wyposażeniem. Wprowadzam je na 013 ? Z góry dzięki za pomoc.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...