Gość Michal Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odchyleń od cen ewidencyjnych wyrobów.Rozliczenie odchyleń między ich zapasy i rozchody można obliczyć za pomocą wskaźnika.Moje pytanie przedstawię za pomocą przykładu:Październik:-odchylenia powstałe w okresie bieżącym 54370,00 zł-odchylenia na początek okresu 0 zł (październik 1szy miesiąc produkcyjny przedsiębiorstwa)-wartość zapasu wyrobów gotowych na koniec miesiąca 223093,00 zł -wartość wydanych z magazynu wyrobów gotowych wg cen ewidencyjnych 447810,00 złListopad: -odchylenia powstałe w okresie bieżącym -92207,00 zł (odchylenia kredytowe)-odchylenia na początek okresu (wynika z wyliczenia października)-wartość zapasu wyrobów gotowych na koniec miesiąca 302250,00 zł (saldo WN konta 601) -wartość wydanych z magazynu wyrobów gotowych wg cen ewidencyjnych 827889,00 złProszę o pomoc w rozwiązaniu powyższego przykładu.Będę bardzo wdzięczny.Element, który mnie zastanawia to: odchylenia liczmy dla poszczególnych miesięcy , jednakże wartość zapasów na koniec miesiąca – nie wynika tylko z produkcji danego miesiąca, a także z poprzednich miesięcy.Proszę o pomoc Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi