Dyrektor szkoły został zatrudniony w Gminie na podstawie umowy zlecenie w Komisji Rozwiązywania problemów alkoholowych. Jak zgłosić go do zusu - pełne składki czy tylko zdrowotna?
Napisano 16 kwiecień 2019 - 12:21
Witam, mam pewne wątpliowsci. Powyżej pytałam się o pracownika który podjął prace 11.03.19. W deklaracji RCA składki zerowe. W naszej firmie jest 3 pracowników. Więc w deklaracji 15 MAJ - 2 -óch pracowników podstawa wymiaru bedzie wynosiła wynagrodzenie za kwiecień a za tamtego pracownika za marzec?? Czy normalnie w deklaracji 15 MAJA uwzględniam tylko jego dochód za kwiecien?
Napisano 16 kwiecień 2019 - 12:28
A kiedy wypłacacie wynagrodzenie?
Jeżeli za marzec wypłaciliście w marcu, to w deklaracji do 15 kwietnia za marzec powinien być z podstawą z wynagrodzenia za marzec.
Jeżeli za marzec wypłaciliście w kwietniu, to w deklaracji za kwiecień składanej do 15 maja wykazujesz z podstawą z wynagrodzenia za marzec.
Napisano 16 kwiecień 2019 - 12:55
Wynagrodzenie do 10 tego każdego miesiąca. Rozumiem, więc dwóch pracowników podliczam w ten sposob
W deklaracjach następnych :
15 MAJ - Podstawa wymiaru skladki z wynagrodzeniA ZA MC kwiecień ( tych dwóch pracowników) , a za tamtego pracownika podstawa wymiaru składki z wynagrodzenia za MC marzec??
15 CZERWIEC - Podstawa wymiaru składki z wynagrodzenia za MC maj , A za tamtego pracownika za MC KWIECIEŃ ?
i tak dalej .. ?
Napisano 18 kwiecień 2019 - 10:45
Zrobiłam w ten sposób ze ten pracownik ktory podjął prace 11.03.2019 miał składki zerowe deklaracji , otrzymałam telefon od księgowego z zapytaniem dlaczego tak ? Bardzo go to zdziwilo, po konsultacji księgowy z szefem przekazal mi informację ze w deklaracji 15 MAJ mam tego pracownika uwzględnic za marzec i za kwiecień , czy tak można ?????
Napisano 18 kwiecień 2019 - 10:51
Zrobiłam w ten sposób ze ten pracownik ktory podjął prace 11.03.2019 miał składki zerowe deklaracji , otrzymałam telefon od księgowego z zapytaniem dlaczego tak ? Bardzo go to zdziwilo, po konsultacji księgowy z szefem przekazal mi informację ze w deklaracji 15 MAJ mam tego pracownika uwzględnic za marzec i za kwiecień , czy tak można ?????
Też bym takie pytanie zadała.
Czy pracownik pracował w okresie 11-31 marca, czy otrzymał za ten czas wypłatę i kiedy ją wypłaciłaś?
Napisano 18 kwiecień 2019 - 13:43
Dlaczego Pani by również zadała takie pytanie ? To Pani doradziła ze składki zerowe powinny być bo pracownik podlega ubezpieczeniom
Gdzie tak napisałam?
Nie może być składek zerowych od tego pracownika, bo on od pierwszego dnia zatrudnienia świadczył pracę. Przecież to jest proste: zatrudnienie i praca w marcu, wypłata w kwietniu, a deklaracja za pracę w marcu wysyłasz w maju.
Teraz w kwietniu należało złożyć deklarację za luty, a w lutym ten pracownik nie był jeszcze zatrudniony.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Guest_Basia - dziś, 20:59
GregoryLut - dziś, 20:51
Guest_ - dziś, 20:48
matteos - dziś, 20:34
Guest_ - dziś, 20:23
matteos - dziś, 20:12
Guest_ - dziś, 19:53
Guest_Piotr - dziś, 19:00
Guest_ - dziś, 18:57
koleżanka - dziś, 18:26
Guest_ - dziś, 18:01