Kategorie
Skocz do zawartości

Pomocy

Gość Asieńka21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Asieńka21
Witam. Chciałabym zapytać o pewną rzecz odnośnie PIT 37. A więc tak, kilka miesięcy temu założyliśmy z moim narzyczonym instalację gazową w samochodzie którego właścicielem jest moj teść (ojciec narzyczonego). Przy wypełnianiu dokumentów w zakładzie gdzie zakładano LPG, Pani dała nam fakture i oznajmiła, że można to odprowadzić od podatku, czy to prawda i w jaki to sposób zrobić? Dodam jeszcze, że gaz był brany na raty, ale na fakturze tego nie ma tylko jest, że zostało uregulowane gotówką. Faktura jest wystawiona na teścia. Wypełniająć jego PIT 37 pomyślałam czy tego też nie można by było odprowadzić, a że za bardzo się nie znam na takim czymś to chciałam się dowiedzieć od osób, które mają w tym temacie wiecej do powiedzenia, niż ja. Prosiłaby o konkretne wytłumaczeni jak krok po kroku to zrobić. Czy to mam rozliczyć w PIT/O w wierszu inne i nanieść na PIT 37 w wierszu 97? Czy mam tam wpisać całą kwotę jaka widniej na fakturze? Później w US dać kopie faktury(potrzeban jest do instalacją, nie można dać orginału) wraz z PIT/O i PIT 37. Pierwszy raz to robię i jestem w PIT-ach zielona.

Hmmm a czy przypadkiem osobie wydającej fakturę nie chodziło o to, że teść mógłby sobie tą instalacje wrzucić w koszty i tym samym zmniejszyć wymiar podatku, ale w przypadku jeśli prowadziłby działalność gospodarczą? Nie wydaję mi się, aby wydatki na instalację lpg w prywatnym samochodzie mogłyby być ujęte w jakikolwiek sposób w pit-37. Za dobrze by było :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...