Kategorie
Skocz do zawartości

Działalność gospodarcza w miejscu zamieszkania

Gość Kamil
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam zarejestrowaną DG w swoim mieszkaniu (usługi informatyczne). Generalnie to co w mieszkaniu się znajduje w związku z charakterem prowadzonej działalności gospodarczej zbiega się do posiadania laptopa i półki na książki i dokumentację.Pytanie czy mogę w jakiś sposób odliczać z działalności koszty ponoszone w związku z prowadzeniem działalności, czyli woda, gaz, prąd, internet, pokój w którym mam laptop z szafką, ratę spłacanego kredytu czy czynsz ?Oczywiście bazując na charakterze pracy pomieszczenia nie są specjalne adaptowane pod działalność - wiadomo laptop można wszędzie postawić i nie wymaga to przeróbki pomieszczenia itd..Dzięki za odpowiedź.PozdrawiamKamil

Przede wszystkim to musisz dziallnośc zgłosic w Spółdzielni Mieszkaniowej , nastepnie wydzielić pomieszczenie w miszkaniu pod działalność ( obliczyc w m2) i podzilić czynsz i pozostałe koszty na m2 działalności, wtedy możesz wrzucać wszystko w koszty.Czy mieszkanie jest Twoje ? Jesli nie to trzeba umoe z właścicielem podpisać.

i przede wszystkim jeśli chcesz wrzucać w koszty zakup mebli czy też opłat za media to musisz pamiętać o tym, aby zgłosić w UM wykorzystywanie określonego metrażu pod działalność gospodarczą i płacić wyższy podatek. Natomiast jeśli nie będziesz tych rzeczy chciał wrzucać w koszty - nie musisz tego zgłaszać w um.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...