Gość kasia Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Mam pytanie otóż pogubiłam się zupełnie odnośnie księgowania wynagrodzenia.Chodzi mi o księgowanie LP np za mieiąc listopad 2011. Spółka wykazuje składki finansowane przez pracowika na deklaracji zus dra np. 60 tys. (e/r/ch)+ zdrowotne 8 tys. zł, składki finansowane przez pracodawcę na deklaracji zus dra np. 65 tys. (e/r/ch)+ FG i FGŚP (6 tys. zł). Przy czym na deklaracji 15 tys. zł to zasiłki chorobowe i wypadkowe umniejszone o skłądki do odprawadzenia przez płatnika (finansowane przez zus).Pogubiłam się jak zaksiegować to umniejszenie o zasiłki finansowane przez ZUS (bo one nie stanowią dla płatnika ksoztu).LP: Wn wyagrodzeie brutto umniejszone o zasiłki finansowane przez ZUS/ Ma rozrach z prac składki finansowane przez płatnika: Wn koszty z tyt. zus finasowane przez pracodawce(E/r/W/FP/FGŚP tj. 71 tys.)/Ma rozrachunki ZUSskładki finansowane przez pracownika: Wn rozrachuki z pracownikami (60 tys.)/Ma rozrachunki z ZUSDobrze? Czyli koszty ujmowane w wynagordzeiach brutto umniejszam o zasiłki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość . Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 1. Wn -> koszty wynagrodzeń pomniejszone o zasiłek(konto 40X); kwota zasiłku(konto 220-X); Ma zobow.z tyt. wynagrodzeń;2. Wn -> rozl. z tyt.wynagr. (wszystkie potrącenia); Ma rozbicie na zus; podatek i inne potrącenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi