Gość Kamil Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Witajcie,Mam kilka pytań dotyczących kosztów uzyskania przychodów.Miejsce wykonywania działalności to mieszkanie rodziców w miejscowości A, będę świadczył usługi w ciągu tygodnia (Pon - Pt) innej firmie w miejscowości B oddalonej o 110 km.- jednoosobowa działalności gospodarcza - usługi- podatek na zasadach ogólnych 18%- bez możliwości odliczania Vat-uBędę wynajmował mieszkanie w miejscowości B ( bez zameldowania) i w tym mieście będę świadczył usługi u klietna od Pon - PtSob-Niedz będę przebywał w miejscowości A (miejsce zameldowania i wykonywania działalności)1. Ponieważ na chwilę obecną nie posiadam samochodu, czy mogę wrzucić w koszty uzyskania przychodu bilety jednorazowe na dojazd busem z miejscowości A do B i B do A ?Przykładowo w ciągu każdego tygodnia:Piątek - z miejscowości B -> ANiedziela - z miejscowości A ANiedziela - z miejscowości A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość raf Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 3. Tak, prowadzisz wtedy kilometrówkę i piszesz że w dniu takim i takim, przejechałeś x km, opisujesz jaka była trasa i cel wyjazdu. Wiem, że niektórzy pomimo tego, że wynajmują mieszkanie w innym mieście(bez zameldowania) niż mają zarejestrowaną firmę, dojeżdżają do siedziby swojej firmy raz na tydzień tak jak to będzie miało miejsce w Twoim przypadku, a i tak rozpisują kilometrówkę w taki sposób jakby codziennie dojeżdżali do miejsca wykonywania pracy i im to uchodzi na sucho :) baaa jeszcze mają jakieś faktury dodatkowe od znajomych ze stacji benzynowych i wtedy mogą wykazać większe koszty, ale to już sprawa tych ludzi bez sumienia, którzy w ten perfidny sposób potrafią oszukiwać urząd skarbowy :)4. Rachunek za telefon czy też doładowanie telefonu możesz wrzucić w koszty. Abonament musisz mieć wzięty oczywiście na swoją firmę, tak aby na fakturach które dostaniesz od operatora widniał nip. To samo z fakturami za doładowania telefoniczne - na fakturach dane firmy i nip.Co do pyt. 1 i 2 nie wypowiadam się bo nie wiem, prowadzę kilometrówkę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi