Gość mikka2 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Witam,pomagam komuś w papierach,ale utknęłam z 1 problemem.Ta osoba (bezvatowiec) prowadzi 1 os.działalność gosp.i w grudniu na 1 miesiąc zatrudnił do pomocy na umowę zlecenie ucznia (nie ma jeszcze 26-lat i jt rencistą).Pomogłam wyliczyć rachunek do tej umowy:1600 zł brutto,KUP 20%->320 zł,podstawa do podatku:1280 zł,podatek 18%->230,netto:1370 zł (wypłata w grudniu).Wiem,że musi wystawić tej osobie PIT-8/11,ale czy musi taką osobę zgłosić do ZUS-u(ZZA)?Czy musi wysyłać do skarbówki PIT-4R?I gdzie to wpisuje się w KPiR?W 13-tej kolumnie jako pozostałe wydatki?Całą kwotę brutto?A co z podatkiem doch.?Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość *** Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jeśli ta osoba jest studentem to na umowie zleceniu nigdzie sie jejnie zgłasza. Jeśli potrąciłaś i zaplacilas zaliczkę na pod.doch to wystawiasz PIT4R do US, PIT 11 lub 8 dla tej osoby, jeśli odliczyłaś składkę zdrowotną to trzeba było ją zgłosić do ZUS na ZZa.W PKPiR ujmujesz umowe w wynagrodzeniach- kwote brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi