Mam 14 ponad czternaście lat pracy w ZUS i 13 lat składki na ubezpieczenie z Krus przeniosłam do ZUS. Osiągnęłam wymagany wiek przed zniżeniem wieku od 1 pazdziernika 2017. Pracowałam w latach od 1973 do 1991 z przerwami. Obliczono mi kapitał początkowy od roku 1974 do 1983r--W tych dziesięciu latach 5 lat w ogóle nie pracowałam czyli są same zera w tych pięciu pustych latach. DO TYCH LAT WPISANO MI TRZY LATA ZA DZIECKO, to jako okres nieskładkowy, wliczono mi pracę gdzie nie mam zaświadczenia o zarobkach, czyli naliczono mi minimalną stawkę. Drugą pracę gdzie także nie było zaświadczenia o zarobkach wliczono mi minimalną stawkę ale tylko za jeden rok tej pracy, a pracowałam od 1983 do 1989 roku. ZUS wziął te lata do obliczenia kapitału które były puste prawie, niekorzystne dla mnie. Po tygodniu od złożenia wniosku doniosłam zaświadczenie o zarobkach z pracy tej drugiej w której pracowałam od 1983 do 1989 roku bo znalazłam w archiwum. Za te 6 lat pracy doliczono mi 30 zł do emerytury. Czyli mam minimalną emeryturę z wyliczenia mi kapitału początkowego z pustych tylu lat. KTO PRACOWAŁ w latach do 1999 roku, to były bardzo korzystne lata do obliczenia kapitału. Powiedziała Pani w ZUS że doliczyły mi 6 lat do 20 lat stażu wymaganego, bo nie otrzymałabym w ogóle emerytury. Czyli wiek spełniony, staż pracy też to dlaczego napisane w decyzji z ZUS, że mam 14 lat i 3 miesiące pracy i to właśnie wskazuje na tą minimalną emeryturę., do której dodano 111 zł ze składek trzynastu lat z KRUS. Minimalna emerytura wynosi 1000 zł brutto, a na rękę po dodaniu 111 zł z KRUS 854 zł. Podatek i składka na ubezpieczenie zdrowotne wynosi razem 146 zł. Czyli zostaje z tego tysiąca do wypłaty 854 zł a gdzie składki z KRUS? niby to dodane do emerytury głodowej? Coś tu nie pasuje prawda? Sąd PRACY wyjaśni na pewno. Pustych lat nie ujmuje się do wyliczenia kapitału początkowego bo rzeczywiście z obliczenia kapitału z dwóch tylko lat pracy wyjdzie ochłap gdzie powinno być inaczej pracownicy ZUS. Sobie naliczcie taką emeryturę z pustych lat kapitał początkowy. Kłamstwo i krzywda ludzka wam kiedyś wyjdzie tak się nie krzywdzi ludzi za ich pracę. Sprawiedliwie pracujcie dla każdego człowieka bo nie wszystkich można oszukać.