Kategorie
Skocz do zawartości

Informacja o przekroczeniu 30 krotności zus

Gość iva
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zatrudniliśmy pracownika w lipcu na umowę o prace, pracownik na początku roku pracował w innej firmie i tam tez otrzymywał wysokie wynagrodzenie o czym nie zostałam poinformowana, gdy sama się o to w końcu zapytałam odpowiedział mi, że prawdopodobnie przekroczył limit 100 770. W zwiazku z tym poradziłam mu by poprosił zus o wylicznie kiedy ewentualnie podstawa ta została przekroczona.Do tej pory nie otrzymał odpowiedzi ja natomiast wynagrodzenie wypłacam mu normalnie bo nie jestem w stanie stwierdzic kiedy doszło do przekroczenia, czy u mnie w firmie czy wcześniej.W związku z tym mam pytanie jak poprawnie później skorygowac mu to wynagrodzenie, wiem, że bedę musiała zwrócić mu składki nadpłacone i wysokośc tych składek opodatkować, tylko zastanawiam sie co z podatkiem gdyż powinien on wynosić miesiąc po przekroczeniu 32%. Czy w obecnej sytuacji mam prosić go o zwrot nadpłaconego wynagrodzenia?Jak to w ogóle ująć w księgach, czy korygowac listy płac?Bardzo proszę o pomoc bo jestem w kropce....

Poczekaj na pismo z ZUS. Potem robisz korektę deklaracji. Nadpłacone składki zwracasz pracownikowi i traktujesz jako przychód miesiąca w którym dokonujesz wypłaty. Pamiętaj o zdrowotnym!! Przy zmniejszeniu składek społecznych zwiększa siępodtawa zdrowotnej.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...