Kategorie
Skocz do zawartości

Przedmałżeńskie zobowiązania wobec ZUS

Gość NUZANOW
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie dotyczy postępowania wszczętego z urzędu w sprawie ustalenia wysokości należności z tytułu składek FUS, FUZ i FP. Moje zaległości pochodzą z lat 2002-2003. Tych lat dotyczy postępowanie oraz 2004 i 2005. Po zaprzestaniu prowadzenia działalności w 2005 roku składałam wniosek o umorzenie zaległości – decyzja odmowna. Następnie złożyłam wniosek o rozłożenie zaległości na raty – decyzja odmowna, ponieważ pozostawałam bez zatrudnienia i nie było możliwości zabezpieczenia spłaty. Nie posiadałam również majątku z którego można by było egzekwować należność. W związku z tym postanowiłam w miarę możliwości spłacać zaległości na własną rękę na tyle na ile finanse mi pozwalały co czynię do chwili obecnej. W 2009 roku wyszłam za mąż i razem z mężem mamy wspólność majątkową. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Pytanie:1. czy za zaległości powstałe przed zawarciem związku małżeńskiego odpowiada w chwili obecnej również mój mąż ze swojego majątku odrębnego jak i naszego majątku wspólnego?2. W postępowaniu nie nadano jeszcze klauzuli wykonalności, czy po jej nadaniu odpowiadamy majątkiem wspólnym?3. Jaki wpływ na postępowanie mają wpłaty których dokonuję?4. Czy ZUS może dochodzić spłaty zaległości z majątku wspólnego za zaległości powstałe przed ślubem? Proszę poważne odpowiedzi.

Przedmałżeńskie zobowiązania wobec ZUSMoje pytanie dotyczy postępowania wszczętego z urzędu w sprawie ustalenia wysokości należności z tytułu składek FUS, FUZ i FP. Moje zaległości pochodzą z lat 2002-2003. Tych lat dotyczy postępowanie oraz 2004 i 2005. Po zaprzestaniu prowadzenia działalności w 2005 roku składałam wniosek o umorzenie zaległości – decyzja odmowna. Następnie złożyłam wniosek o rozłożenie zaległości na raty – decyzja odmowna, ponieważ pozostawałam bez zatrudnienia i nie było możliwości zabezpieczenia spłaty. Nie posiadałam również majątku z którego można by było egzekwować należność. W związku z tym postanowiłam w miarę możliwości spłacać zaległości na własną rękę na tyle na ile finanse mi pozwalały co czynię do chwili obecnej. W 2009 roku wyszłam za mąż i razem z mężem mamy wspólność majątkową. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Pytanie: 1. czy za zaległości powstałe przed zawarciem związku małżeńskiego odpowiada w chwili obecnej również mój mąż ze swojego majątku odrębnego jak i naszego majątku wspólnego? 2. W postępowaniu nie nadano jeszcze klauzuli wykonalności, czy po jej nadaniu odpowiadamy majątkiem wspólnym? 3. Jaki wpływ na postępowanie mają wpłaty których dokonuję? 4. Czy ZUS może dochodzić spłaty zaległości z majątku wspólnego za zaległości powstałe przed ślubem? Proszę poważne odpowiedzi.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...