Gość NUZANOW Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Moje pytanie dotyczy postępowania wszczętego z urzędu w sprawie ustalenia wysokości należności z tytułu składek FUS, FUZ i FP. Moje zaległości pochodzą z lat 2002-2003. Tych lat dotyczy postępowanie oraz 2004 i 2005. Po zaprzestaniu prowadzenia działalności w 2005 roku składałam wniosek o umorzenie zaległości – decyzja odmowna. Następnie złożyłam wniosek o rozłożenie zaległości na raty – decyzja odmowna, ponieważ pozostawałam bez zatrudnienia i nie było możliwości zabezpieczenia spłaty. Nie posiadałam również majątku z którego można by było egzekwować należność. W związku z tym postanowiłam w miarę możliwości spłacać zaległości na własną rękę na tyle na ile finanse mi pozwalały co czynię do chwili obecnej. W 2009 roku wyszłam za mąż i razem z mężem mamy wspólność majątkową. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Pytanie:1. czy za zaległości powstałe przed zawarciem związku małżeńskiego odpowiada w chwili obecnej również mój mąż ze swojego majątku odrębnego jak i naszego majątku wspólnego?2. W postępowaniu nie nadano jeszcze klauzuli wykonalności, czy po jej nadaniu odpowiadamy majątkiem wspólnym?3. Jaki wpływ na postępowanie mają wpłaty których dokonuję?4. Czy ZUS może dochodzić spłaty zaległości z majątku wspólnego za zaległości powstałe przed ślubem? Proszę poważne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nuzanow Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Przedmałżeńskie zobowiązania wobec ZUSMoje pytanie dotyczy postępowania wszczętego z urzędu w sprawie ustalenia wysokości należności z tytułu składek FUS, FUZ i FP. Moje zaległości pochodzą z lat 2002-2003. Tych lat dotyczy postępowanie oraz 2004 i 2005. Po zaprzestaniu prowadzenia działalności w 2005 roku składałam wniosek o umorzenie zaległości – decyzja odmowna. Następnie złożyłam wniosek o rozłożenie zaległości na raty – decyzja odmowna, ponieważ pozostawałam bez zatrudnienia i nie było możliwości zabezpieczenia spłaty. Nie posiadałam również majątku z którego można by było egzekwować należność. W związku z tym postanowiłam w miarę możliwości spłacać zaległości na własną rękę na tyle na ile finanse mi pozwalały co czynię do chwili obecnej. W 2009 roku wyszłam za mąż i razem z mężem mamy wspólność majątkową. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Pytanie: 1. czy za zaległości powstałe przed zawarciem związku małżeńskiego odpowiada w chwili obecnej również mój mąż ze swojego majątku odrębnego jak i naszego majątku wspólnego? 2. W postępowaniu nie nadano jeszcze klauzuli wykonalności, czy po jej nadaniu odpowiadamy majątkiem wspólnym? 3. Jaki wpływ na postępowanie mają wpłaty których dokonuję? 4. Czy ZUS może dochodzić spłaty zaległości z majątku wspólnego za zaległości powstałe przed ślubem? Proszę poważne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dpPJlDZCJyvrLHrDu Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 So much info in so few words. Tolsoty could learn a lot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi