Gość Karolina Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 witam, chciałam upewnić się w kilku sprawach i mam nadzieje, że mi pomożecie :)Mama zrobiła ostatnio sprawę o podział majątku, w wyniku której wzamian za spłatę ojca , otrzymała jego część domu. Czy w związku z tym musi coś płacić do US, bądź składa jakieś pismo? - adwokat powiedział że nic nie płaci, ale wolę się upewnić :)Druga rzecz:na spłatę ojca zaciąga pożyczkę od znajomych (niespokrewnionych) gdzie zabezpieczeniem jest owy dom. Z tego co wyczytałam, to składa PCC-3 , płaci 2% od pożyczki , ale wczoraj gdzieś znalazłam że jest także opłata 0,1 % od ustanowienia hipoteki - czy to też ją tyczy? I czy 2% płaci się od gołej pożyczki czy z odsetkami - nie wiem ile będzie odsetek, bo nie wiadomo czy nie uda się jej spłacić np. w pół roku, a nie po trzech latach, jak podjęto w umowie.Bardzo proszę o odpowiedź, bo wiem że muszę się wyrobić w 14 dni.Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iva Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Jedyne co moge pomóc to to, że od otrzymanej części domu nie płaci PCC natomiast musi złozyc do us formularz PCC-3 jeżeli kwota darowizny przekroczyła 9637 zł, oraz musi dać US xero dowodu przekazania(przelew na rachunek itp).Co do pozyczki to moze to Ci cos rozjaśni: Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. h ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych przedmiotem tego podatku jest ustanowienie hipoteki.Obowiązek podatkowy w podatku od czynności cywilnoprawnych z tytułu ustanowienia hipoteki powstaje z chwilą złożenia oświadczenia o jej ustanowieniu lub z chwilą zawarcia umowy ustanowienia hipoteki. Przy ustanowieniu hipoteki obowiązek podatkowy ciąży na składającym oświadczenie woli o ustanowieniu hipoteki. Podstawę opodatkowania przy ustanowieniu hipoteki stanowi kwota zabezpieczonej wierzytelności.Stawka podatku od ustanowienia hipoteki wynosi:a. na zabezpieczenie wierzytelności istniejących - od kwoty zabezpieczonej wierzytelności - 0,1%,b. na zabezpieczenie wierzytelności o wysokości nieustalonej - 19 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi