Kategorie
Skocz do zawartości

Konwersja umowy o prace

Gość jacek z krakowa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jacek z krakowa
Witam Wszystkich! Pracuję obecnie na cały etat. Zarabiam na rękę 3600 netto. Kilka dni temu dostałem awans, ale pojawił się mały problem Pracodawca stwierdził, że dostanę podwyżkę, ale w sposób, który nie wygeneruje dodatkowego kosztu dla firmy. Zaproponowano mi połączenie umowy o pracę z umową o dzieło.Czyli na umowie o pracę miałbym najniższą krajową, a pozostałą kwotę na umowie o dzieło. Czy wie ktoś jak policzyć ile więcej moglbym w ten sposob zarabiac? Pracuje dla bardzo duzej grupy, do ktorej nalezy kilkanascie firm. Pewnie jedna firma zatrudnialaby mnie na caly etat za place minimalna, a z jakas inna firma z grupy podpisywalbym co miesiac umowe o dzielo...1. O ile dokladnie wzrosnie moje wynagrodzenie na reke?2. Czy jest to w ogole legalne?3. Ma to sens? Jakies sa wady takiego rozwiazania?Z gory dziekuje za odpowiedzi!

Wadę widzę w tym, że w przypadku choroby do wyliczenia podstawy chorobowego wejdzie ci płaca minimalna za kilka miesięcy /zależy kiedy by ci się przytrafiła choroba/. Wynagrodzenie za urlop też miałbyś liczone z płacy minimalnej. Umowa o dzieło w innej firmie do niczego by ci się nie liczyła.

No skąd my mamy wiedzieć o ile wzrośnie twoje wynagrodzenie "na rękę" jeśli nie piszesz ile dostaniesz na umowę o dzieło?W/g mnie nie możesz podpisać drugiej umowy (o dzieło) jesli będziesz wykonywał te same czynności,które wchodza w zakres umowy o pracę.Bo jak zrozumiałam pracodawca będzie ten sam?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...