Gość WebBart Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Witam serdecznie!Od kilku dni rozmyślam jak uniknąć podwójnego opodatkowania od inwestycji - przedstawię moją sytuację:Jestem osobą Fizyczną nie prowadzącą żadnej działalności gospodarczej. Środki na inwestycje pochodzą również od osób fizycznych - udzielone mi w formie pożyczki (w zamian za użyczony mi kapitał oferuję odsetki znacznie wyższe niż na lokacie). Pieniążki te inwestuję na własną rękę i na własne ryzyko. Stopa zwrotu jest zadowalająca.W rocznym rozliczeniu Pit - będę musiał opłacić 19% zryczałtowanego podatku od zysku z tej inwestycji.np. jeżeli zainwestuje 10 tyś PLN (pochodzące z pożyczki) i powiedzmy uzyskam 25% zysku od tej kwoty, czyli 2500 zł, to od tego zapłacę 19% podatku.Ale jeżeli wypłacę mojemu inwestorowi jego dolę wynikającą z umowy pożyczki np. 12% czyli 1200 zł, to on również będzie musiał zapłacić 19% podatku od tej kwoty.Jednym słowem raz już opodatkowany zysk będzie ponownie opodatkowany.Czy jest Ktoś na tym forum, kto mógłby mi udzielić wskazówek jak rozwiązać ten problem by uniknąć tego podwójnego opodatkowania?np. czy ja mógłbym zapłacić podatek tylko od różnicy przypadającego na mnie zysku czyli 1300 zł. Czy mógłbym odliczyć sobie jakoś te odsetki które wypłacę mojemu Inwestorowi od mojego zysku?P.S.Podane kwoty jak i wartości procentowe są podane tylko i wyłącznie w celach orientacyjnych dla zachowania sensu mojego zapytania.Pozdrawiam i liczę na pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WebBart Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Hmm..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi