Kategorie
Skocz do zawartości

Własne biuro rachunkowe

Gość Magda171

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czy ktoś z Was otworzył swoje własne biuro rachunkowe i chciałby się podzielić krok po kroku swoimi postępami.

Chce w przyszłości założyć taką działalność gospodarczą. Od czego zacząć ??

Dzięki za informację.

• 3 tygodnie później...

Znacznie łatwiej teraz z założeniem niż to było kilka lat temu - nie trzeba iść do Urzędów i składać druków - wszystko można zrobić online w 1 h. Ba nawet podpisów już nie trzeba składać w Sądzie - zmiany idą w lepszą stronę. 

Powodzenia

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Założenie biura to jak z każdą inną firmą.

Wizyta w Urzędzie miasta, później w Gusie, banku i US.

To tyle w temacie.

Serio? biggrin.png To chyba coś się ostatnio pozmieniało...

PS. Czy osoba chcąca otworzyć DG pod szyldem biura rachunkowego (i zapewne udzielająca w przyszłości porad w tym zakresie swoim klientom) nie powinna już posiadać tak elementarnej wiedzy w zakresie otwierania firmy?

• Like 1

W zakładaniu własnej firmy ostatnio bardzo wiele się zmieniło. Ja od roku prowadzę własną firmę, ale szczerze mówiąc to nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Już nawet na początku miałam rezygnować, jednak koleżanka mnie przekonała, żebym skorzystala z pomocy firmy zewnętrznej. I tak właśnie zrobiłam. Ja wybrałam Kancelarie DGP bo czytałam wiele opinii na ich temat. Pomogli mi załatwić formalności. Zawsze można sprawdzić ofertę, bo nic to nie kosztuje wink.png Pozdrawiam serdecznie wink.png

witam, 

też planuję otworzyć biuro rachunkowe, co do rejestracji nie mam pytań- CEIDG-1 elektronicznie i zgłoszenie z ZUSie.

zastanawia mnie tylko  czy można korzystać z podmiotowego zwolnienia VAT, są różne interpretacje, jest tu ktoś kto korzysta??

i jeszcze mam pytanie odnośnie kas fiskalnych, rozumiem, że jeśli nie bede swiadczyła usług na rzecz osób prywatnych (tylko firmy) to kasy nie musze mieć, a jesli planuję rozliczać pity? wtedy kasa obowiązkowo bez względu na przychód tak??  co w przypadku gdy rozliczam swojego klienta (firmę) który rozlicza się wspólnie z żoną (osobą prywatną nie mającą firmy??? ) zakwalifikować to jako usługa na rzecz tej firmy tak??

ktoś może mi jeszcze doradzić, czy bawić się w pełnomocnictwa, czy lepiej nie?

zapisałam się jeszcze na szkolenie do stowarzyszenia księgowych Kurs dla kandydatów na certyfikowanego eksperta usług księgowych, był ktoś na takim szkoleniu? warto? dowiem się coś?

szczerze mówiąc trochę się tego boję, rozliczam kilka lat firmę męża, pracowalam w księgowości w szkole, mam certyfikat księgowy, rozpoczęłam teraz szkolenia (PIT, VAT), ale nie pracowałam nigdy w biurze rachunkowym i boję się samego funkcjonowania, żeby niczego nie przeoczyć;( jest bardzo cięzko??

Prowadzę własne biuro już ponad 20 lat, chciałabym otworzyć filię biura w innym mieście,  jeśli znalazłabym "wspólniczkę" która chciałby ale się boi . Jeśli kogoś zainteresowałam , proszę o maila : biuro.ifonik@gmail.com

• 3 tygodnie później...

Podobne myśli chodzą mi po głowie, zabierałam się już raz za otworzenie biura, robiłam rekonesans, biznes plan itp, mam już  stronę internetową zrobioną i potem wygrałam konkurs na gł. księgową w szkole i jakoś zaprzestałam, ale teraz pomału skłaniam się w kierunku biura. Podobnie jak Magda-Lena zgłosiłam chęć uczestnictwa w kursie żeby usystematyzować sobie zagadnienia, bo najbardziej boję się tego ze nie mam praktyki. 

• 4 tygodnie później...

witam, 

też planuję otworzyć biuro rachunkowe, co do rejestracji nie mam pytań- CEIDG-1 elektronicznie i zgłoszenie z ZUSie.

zastanawia mnie tylko  czy można korzystać z podmiotowego zwolnienia VAT, są różne interpretacje, jest tu ktoś kto korzysta??

i jeszcze mam pytanie odnośnie kas fiskalnych, rozumiem, że jeśli nie bede swiadczyła usług na rzecz osób prywatnych (tylko firmy) to kasy nie musze mieć, a jesli planuję rozliczać pity? wtedy kasa obowiązkowo bez względu na przychód tak??  co w przypadku gdy rozliczam swojego klienta (firmę) który rozlicza się wspólnie z żoną (osobą prywatną nie mającą firmy??? ) zakwalifikować to jako usługa na rzecz tej firmy tak??

zapisałam się jeszcze na szkolenie do stowarzyszenia księgowych Kurs dla kandydatów na certyfikowanego eksperta usług księgowych, był ktoś na takim szkoleniu? warto? dowiem się coś?

szczerze mówiąc trochę się tego boję, rozliczam kilka lat firmę męża, pracowalam w księgowości w szkole, mam certyfikat księgowy, rozpoczęłam teraz szkolenia (PIT, VAT), ale nie pracowałam nigdy w biurze rachunkowym i boję się samego funkcjonowania, żeby niczego nie przeoczyć;( jest bardzo cięzko??

Wiesz, może lepiej na początku zatrudnij się w jakimś biurze rachunkowym jako księgowa, bo ten zestaw twoich pytań jest co najmniej dziwny.

Ja idąc do twojego biura rachunkowego spodziewałabym się bardziej tego, że to Ty mi odpowiesz na te wszystkie pytania, w końcu od tego jest biuro rachunkowe. To Ty masz mi udzielić porady jak i co mam zrobić aby było dobrze.

KPiR wypełniać potrafi każdy, nie trzeba być księgowym i to nie na tym będzie polegała Twoja praca. Ty jesteś od udzielania porad co zrobić, jak zrobić, co wolno, czego nie wolno, jak zoptymalizować i na dodatek ponieść za to konsekwencje.

W życiu nie zostałabym Twoją klientką bo wiem, że nic mi nie pomożesz a KPiR może klepać każdy bo chyba nie myślisz o pełnej księgowości bez znajomości podstaw.

• 1 miesiąc temu...

Rok temu założyłam własne biuro rachunkowe i mogę zrobić już jakieś podsumowania.

Po pierwsze wiedza i doświadczenie - mam ponad 15 lat doświadczenia na samodzielnych stanowiskach a i tak czasem coś mnie zaskakuje albo wymaga poszukania odpowiedzi i rozwiązań. Jeśli ktoś zadaje podstawowe pytania na forum to gdzie będzie szukał odpowiedzi gdy pytanie zada klient?

Po drugie - sama działalność i jej forma/sposób prowadzenia - po finansistach i księgowych można by się spodziewać że umieją prowadzić interes i nie bankrutują po pierwszych miesiącach. A że konkurencja duża więc trzeba przemyśleć cennik i zakres usług, koszty własne, pozyskiwanie klientów, optymalizację podatkową, możliwości czasowe, finansowe itp. 

Po trzecie klienci/umowy/pełnomocnictwa -  wszystko zależne od tego powyżej. I od dogadania się z klientem i jego oczekiwaniami oraz naszymi możliwościami. Mam takich gdzie mam nawet upoważnienie do konta firmowego a mam takiego któremu nawet deklaracji VAT nie wysyłam elektronicznie tylko przekazuje wydrukowaną a klient sam odnosi do US

Z jednej strony mój M twierdzi że za mało biorę od klientów w stosunku do zaangażowania (chociaż są to stawki przeciętne w moim mieście) ale z drugiej strony usługi same się reklamują i jak na razie klienci przybywają na zasadzie polecenia.

I jeszcze w kwestii udzielania porad - nie prowadzę działalności doradztwa podatkowego więc porad nie udzielam a osoby mające wiedzę w temacie będą zorientowane dlaczego. Ja informuję klientów jakie są przepisy, jakie warianty. 

• 2 tygodnie później...

Otwierają nowe biuro ważna jest też lokalizacja. Nasza firma ostatnio wynajęła kilka biur w Rybniku żeby mieć bliżej do czeskich kontrahentów. Fajna lokalizacja w pobliżu autostrad. Biuro jest w pełni wyposażone z pełną infrastrukturą teletechniczną jak i z dostępem do mediów. Jeżeli nie masz jeszcze lokalu na biuro to w http://www.ballyvesey.pl/oferta/biura-do-wynajecia/male-biura-rybnik znajdziesz biuro dla siebie.

• 1 miesiąc temu...

Warto zacząć od postawienia dobrej strony www, przygotowania systemu wewnątrz firmy i zapewnienia firmie ochrony. Wyciek danych w przypadku takiego biznesu to najgorsza rzecz jaka może się przytrafić. Moje biuro aktywnie wspólpracuje z Veracomp, które zapewnia nowoczesne rozwiązania między innymi dla takich branż jak księgowość. 

• 3 tygodnie później...

Mam zaufanie do ekipy od Limesto w kwestii mebli metalowych. Już jestem po 3 zakupach przez ich stronę - limesto.pl i mogę powiedzieć, że trzymają ten sam dobry poziom obsługi. Pełna informacja o realizacji zamówienia na meble, całość zgodna z naszą umową, meble dotarły terminowo w idealnym, nienaruszonym stanie.

• 1 miesiąc temu...

Prowadzę biuro kilka lat ale to co się dzieje na rynku to jakaś masakra, firmy zamykają się jedna po drugiej doprowadza do tego , że i ja muszę zmniejszyć zatrudnienie i aby jakoś przetrwać chyba zostanę sama. Już i tak z nadzieją na poprawę trzymam pracowników a sama zarabiam mniej od nich Jest też duża konkurencja. W niedużej miejscowości ok 40000 tyś. mieszkańców jest 13 biur rachunkowych i blisko do dużego miasta gdzie jest jeszcze większy wybór. Przyjdzie jeden mały klient z polecenia a w ciągu miesiąca zamknęło się 3. jest ciężko. Może ktoś ma propozycję jak to popchnąć aby lepiej działało.

witam, 

Skończyłam kurs w Stowarzyszeniu Księgowych w Lublinie certyfikowanego głównego księgowego i jestem bardzo zadowolona.

http://www.mn-nova.pl/

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

witam, 

Witam,

w tej sprawie Minister Finansów w dniu 9 kwietnia 2015 r. wydał interpretację ogólną. Uznał on, że z zakresu określonego w ustawie jako usługi doradztwa podatkowego, ograniczeniom w zakresie VAT podlegają jedynie faktyczne usługi doradztwa (udzielania porad, opinii i wyjaśnień) oraz usługi prawnicze (reprezentowanie w trakcie postępowania podatkowego i sądowego).

Prowadzenie ksiąg i wypełnianie zeznań podatkowych (deklaracji) nie jest w opinii MF usługą doradztwa, a tym samym podmioty wykonujące wyłącznie takie usługi nie muszą rejestrować się do VAT (do limitu rocznego obrotów w wysokości 150.000 zł) i kupować kasy fiskalnej (do limitu obrotu na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych w wysokości rocznej 20.000 zł).

smarttax.pl

• 3 miesiące temu...
Gość marcin_grzelak
Ja w swoim biurze zamontowałem, sejf. Mam wiele ważnych dokumentów, a po biurze chadza naprawdę wielu pracowników, nie chciałbym aby wpadły w niepowołane ręce. Tobie również polecam obeznać się z tematem zawczasu. Swój sejf kupowałem u nich www.konsmetal-sejf.com.pl , najbardziej godni zaufania.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Dodaj nową pozycję...