Dzień dobry,
byłabym wdzięczna za pomoc przy wyliczeniu wysokości zasiłku macierzyńskiego:
Jestem w 16-tym tygodniu ciąży, termin porodu mam na sierpień. Pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony. Planowałam od maja iść na zwolnienie. Jeśli chodzi o okresy nieobecności w pracy to 2 i 18.01 byłam na urlopie, a 12-15.02 spędziłam na zwolnieniu lekarskim. Rozumiem, że w momencie pójścia na zwolnienie w maju wysokość mojego zasiłku macierzyńskiego będzie liczona jako średnia od 01-12.2018? Czy w to będą wliczane także dodatkowe wynagrodzenia, które dostawałam od tego samego pracodawcy?
Czy to prawda, że jeśli pójdę na zwolnienie na min. 3 miesiące przed porodem to wysokość mojego zasiłku będzie wyższa?
Mam jeszcze wątpliwości o prawo do otrzymania 13-stki za rok 2019. W mojej księgowości dowiedziałam się, że jeśli przepracuję w 2019 roku mniej niż 6 miesięcy to 13-stka nie będzie mi się należała. Jednak Dziennik Ustaw poz. 1872 w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym dla pracowników jednostek sfery budżetowej mówi w art. 2 pkt. 3 podpunkt 6, że okres 6 miesięcy nie obejmuje kobiet będących na urlopie macierzyńskim. Czy ja dobrze to interpretuję?