Gość Jagoda Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Dostałam na urodziny storczyki. Niestety przekwitły, kwiaty odpadły i teraz mam suche kikuty. Jak pielęgnować storczyki po przekwitnięciu? Czy coś z tego jeszcze będzie w ogóle???? :?Jagoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J23 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 czy te kikuty jak nazywasz - obeschły czy sa bez kwiatów ale zielone?Jeśli uzchły- wytnij maxJeśli zielone - przytnij tylko do 3-ciego oczka od dołu, bo jest szansa, że zakwitnie z takiego oczka Jeśli o storczyka będziesz dbać tzn. prysznicem raz w tygodniu po nim lub moczenie co 7 dni w wodzie korzeni, to jedy duża szansa, ze za kilka miesiecy doczekasz się kolejnego kwiatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hana74 Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Ja mam też pytanie odnośnie storczyków, gdzie powinny stać, w sensie w zacienionym miejscu czy bezpośrednio na parapecie (np od strony południowej)? Słyszałam że storczyka można przenieś w chłodne miejsce żeby zaczął kwitnąć? Ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patiks Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 U nas np. stoją tam gdzie jest bardzo dużo słońca ;-)Trzeba pamiętać jeszcze o takich doniczkach - http://www.schodyprudlik.com.pl/galeria/Storczyki wymagają, odpowiednich warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j23 Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Ble... znowu spam... Storczyki nie powinny stać na bezpośrednim słońcu, zwłaszcza, jeśli mamy upały - mogą mieć poparzone liście. Ale już trochę od okna jak najbardziej. Można storczyka przenieść w chłodniejsze miejsce, ale najlepiej poczekac do zimy, wtedy naturalnie będzie chłodniej. Można próbowac zmuszać storczyki do kwitnmięcia dając im dużo nawozu do storczyków, ale nie zawsze to pomaga. Po przekwitnięciu storczyka powinien on przejść czas spoczynku kilka miesięcy i wtedy nie zmuszamy go do kwitnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dancewithhim Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 A jakie sa najlepsze doniczki do storczyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepke Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Wysokie tak aby korzenie miały miejsce na to aby się rozwinąć. Storczyki należą do łatwiejszych kwiatów w pielęgnacji. Nie wiem jak Wam ale nam na przykład kwitną cały czas. Kiedy przekwitają od razu wypuszczają nowe pędy oraz nie przestają kwitnąć Może mają dobre okno ( są ustawione na wschodnim oknie tak wiec mają zarówno słońce ale również przez większą część dnia cień....).Jakiś czas temu zamawialiśmy sobie nowe doniczki na storczyki tutaj:https://fajnedonice.pl/kategoria.11.doniczki.na.storczyki.html W sklepie jest tego sporo ( masz teraz bardzo dobry okres na zakupy z uwagi na to,że jest koniec sezonu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kormoc Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Może warto wykorzystać w dobre podłoże? Postanowiłem wypróbować podłoże mikroryzowe do storczyków ze sklepu Zielonydom.pl Bardzo szybko reaguje z rośliną, dzięki czemu udało się ją utrzymać w świetnym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annajaszczak Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Ja mam taką szklaną wysoką donicę, świetnie się sprawdza przy takim półgodzinnym podlewaniu storczykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hag1 Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Witamy serdecznie.Firma ARTstyle powstała z myślą o tworzeniu pięknych, unikatowych, jedynych w swoim rodzaju produktów, wykonanych własnoręcznie w naszej pracowni.Zapraszamy do naszej strony internetowej http://www.artstyle.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arystokratka Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Najlepsze są doniczki z drenażem. W przypadku storczyków sprawdzają się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elina Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Ja swoje przesadzilam do normalnej ziemi, jak zwykla rosline. Stoi na parapecie w kuchni od zachodniej strony. Nie przycinam zadnych galazek, bo gdy przekwitnie jedna to zaraz wypuszcza nastepna. Nie nawoze, nie mam przezroczystych doniczek. Dodam ,ze kwitnie kilkanascie razy do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi