Kategorie
Skocz do zawartości

Jak pielęgnować storczyki po przekwitnięciu?

Gość Jagoda
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałam na urodziny storczyki. Niestety przekwitły, kwiaty odpadły i teraz mam suche kikuty. Jak pielęgnować storczyki po przekwitnięciu? Czy coś z tego jeszcze będzie w ogóle???? :?

Jagoda

czy te kikuty jak nazywasz - obeschły czy sa bez kwiatów ale zielone?

Jeśli uzchły- wytnij max

Jeśli zielone - przytnij tylko do 3-ciego oczka od dołu, bo jest szansa, że zakwitnie z takiego oczka smile.png

Jeśli o storczyka będziesz dbać tzn. prysznicem raz w tygodniu po nim lub moczenie co 7 dni w wodzie korzeni, to jedy duża szansa, ze za kilka miesiecy doczekasz się kolejnego kwiatu.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Ble... znowu spam...

Storczyki nie powinny stać na bezpośrednim słońcu, zwłaszcza, jeśli mamy upały - mogą mieć poparzone liście. Ale już trochę od okna jak najbardziej. Można storczyka przenieść w chłodniejsze miejsce, ale najlepiej poczekac do zimy, wtedy naturalnie będzie chłodniej. Można próbowac zmuszać storczyki do kwitnmięcia dając im dużo nawozu do storczyków, ale nie zawsze to pomaga. Po przekwitnięciu storczyka powinien on przejść czas spoczynku kilka miesięcy i wtedy nie zmuszamy go do kwitnięcia.

• 4 miesiące temu...

Wysokie tak aby korzenie miały miejsce na to aby się rozwinąć. Storczyki należą do łatwiejszych kwiatów w pielęgnacji. Nie wiem jak Wam ale nam na przykład kwitną cały czas. Kiedy przekwitają od razu wypuszczają nowe pędy oraz nie przestają kwitnąć Może mają dobre okno ( są ustawione na wschodnim oknie tak wiec mają zarówno słońce ale również przez większą część dnia cień....).

Jakiś czas temu zamawialiśmy sobie nowe doniczki na storczyki tutaj:

https://fajnedonice.pl/kategoria.11.doniczki.na.storczyki.html

W sklepie jest tego sporo ( masz teraz bardzo dobry okres na zakupy z uwagi na to,że jest koniec sezonu). 

• 1 miesiąc temu...

Może warto wykorzystać w dobre podłoże? Postanowiłem wypróbować podłoże mikroryzowe do storczyków ze sklepu Zielonydom.pl Bardzo szybko reaguje z rośliną, dzięki czemu udało się ją utrzymać w świetnym stanie.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
  • 2 lata później...

Ja swoje przesadzilam do normalnej ziemi, jak zwykla rosline. Stoi na parapecie w kuchni od zachodniej strony. Nie przycinam zadnych galazek, bo gdy przekwitnie jedna to zaraz wypuszcza nastepna. Nie nawoze, nie mam przezroczystych doniczek. Dodam ,ze kwitnie kilkanascie razy do roku.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...